Miloš Zeman pro PL přednesl radikální návrh, co s Českou televizí. Způsobí to poprask

11.05.2016 15:43

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman zodpověděl téměř čtyři desítky otázek, které mu položili čtenáři ParlamentníchListů.cz. Sada prezidentových odpovědí obsahuje i nové a převratné prohlášení k fungování České televize. Podle Zemana by se veřejnoprávní instituce měla zestátnit a namísto koncesionářských poplatků by ji financoval stát z rozpočtu. Nyní je podle hlavy státu ČT pouhou hlásnou troubou TOP 09.

Miloš Zeman pro PL přednesl radikální návrh, co s Českou televizí. Způsobí to poprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Který ministr práce a sociálních věcí byl lepší?

hlasovalo: 2649 lidí

Miloš Zeman už od svého nástupu na Hrad pravidelně odpovídá na dotazy, které mu na jeho zdejším profilu kladou čtenáři ParlamentníchListů.cz. V rámci této unikátní platformy má každý občan, který se zaregistruje, možnost se přímo zeptat prezidenta republiky na cokoli s tím, že každý dotaz zodpovídá osobně prezident.

Tentokrát hlava státu odpověděla na téměř čtyřicet otázek našich čtenářů. Tři z nich se prezidenta Zemana ptali na Českou televizi, co udělat s tím, aby informovala objektivně, jak vyřešit problém koncesionářských poplatků a jak je možné ovlivnit volbu generálního ředitele, aby televize neútočila na některé osoby.

V první otázce se čtenář pohoršuje nad tím, co předvedl moderátor pořadu Události komentáře Lukáš Dolanský, když nezvykle ostrým způsobem zpovídal hejtmana Michala Haška, proč se na brněnském hřbitově fotil s ruskými motorkáři z klubu Noční vlci. Podle čtenáře šlo o ukázku dehonestace politika. „Kdo může zjednat nápravu, aby nás veřejnoprávní média informovala objektivně a nezávisle?“ tázal se občan prezidenta.

Českou televizi je třeba zestátnit a zrušit koncesionářské poplatky

„Domnívám se, že Česká televize by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí, že by koncesionáři neměli platit 135 korun měsíčně za její provoz, že by tento provoz měl být hrazený ze státního rozpočtu, protože v současné době je Česká televize pouze hlásnou troubou jedné jediné politické strany, která se jmenuje TOP 09,“ sdělil poprvé veřejně svůj nový návrh prezident Zeman.

Úvahu následně rozvinul v odpovědi na dotaz dalšího čtenáře, který se zajímal o koncesionářské poplatky a jak zajistit, aby systém byl spravedlivý. „Platby za televizi by podle mého názoru měly být zrušeny a měly by být nahrazeny nezbytnými výdaji ze státního rozpočtu,“ konstatoval Miloš Zeman.

„Někteří moji poradci mi říkají, že základní vadou generálního ředitele České televize je to, že Českou televizi vlastně neřídí a že ji řídí nejrůznější úředníci na nižších postech. Nejsem specialista na Českou televizi a nemohu tedy toto tvrzení objektivně posoudit, nicméně platí to, co jsem už uvedl, to jest, že Česká televize by měla být státní a nikoli veřejnoprávní, protože pojem veřejnoprávnosti je hybridní pojem, který slučuje nedostatky veřejné a soukromé televize,“ zdůraznil prezident.

Dohoda s Tureckem… z deště pod okap

Pomyslná debata mezi čtenáři a prezidentem se nevyhnula ani jednotlivým aspektům migrační krize. Například kontroverzní dohodě Evropské unie s Tureckem. „Pane prezidente, Turecko podporuje terorismus, turecká vojska zabíjejí Kurdy, přes Turecko sem do Evropy mohou přijít vycvičení (i Tureckem) teroristé. Jako prostý občan, mám se bezvízového styku obávat? Může bezvízový styk něčemu v problému s imigranty pomoci?“ zajímalo čtenáře z Moravské Třebové.

Anketa

Rozpadne se do roku 2020 Evropská unie?

94%
6%
hlasovalo: 11438 lidí

„Podle mého názoru bezvízový styk s Tureckem může naopak vytvořit novou imigrační vlnu, tentokrát všech občanů Turecka, včetně Kurdů a koneckonců i všech dvou a půl milionu imigrantů, které dosud Turecko zadržuje na svém území. Čili je to něco jako z deště pod okap. A jinak bych dodal, že mě poněkud překvapilo, že turecký prezident Erdogan vyhlásil odvrat od sekulárního státu, kvůli čemuž nedávno rezignoval i turecký premiér. V Turecku má každá rodina ve svém bytě podobiznu bývalého prezidenta Atatürka, který sekulární stát naopak zavedl,“ podotkl Miloš Zeman.

Jedním z témat se stali někteří blízcí spolupracovníci prezidenta. Konkrétně kancléř Vratislav Mynář a důležitý poradce Martin Nejedlý, z nichž první byl podle tazatele odsouzen nepravomocně a druhý pravomocně. Čtenáře zajímalo, proč se prezident obklopuje právě „takovými lidmi“ s tím, že čest mu dělá prý jen mluvčí Jiří Ovčáček.

„Je třeba znát základní informace. Nebyl odsouzen Martin Nejedlý, ale společnost Lukoil, v níž již rok není Martin Nejedlý jednatelem. Zadruhé, kancléř Mynář nebyl odsouzen ani pravomocně ani nepravomocně, protože žádný zákon neukládá jeho bezpečnostní prověrku. Dříve než se budete na něco ptát, ověřte si alespoň základní fakta,“ vyzval Zeman.

Prezident dostal díky další z otázek příležitost vyjádřit se k volebnímu systému. „Kdy konečně budou volby brát zřetel na voliče a při účasti pod padesát procent budou neplatné? A konečně uznán většinový systém, ať odpovědnost nese jedna strana,“ uvedl čtenář ParlamentníchListů.cz.

Povinná volební účast i Sobotka hasící požár

„Víte, že jsem několikrát navrhoval volební povinnost, jako byla za Masarykovy první republiky nebo jako je dnes v Belgii, Lucembursku, nebo třeba v Austrálii. V takovém případě by se nikdy nemohlo stát, že volební účast klesne pod padesát procent. Na druhé straně, dokud volební povinnost neexistuje, pak to berme tak, že ti, kdo nejdou k volbám, nemají o tyto volby zájem. Podle mého názoru se chovají zbaběle, ale musíme respektovat jejich právo se voleb neúčastnit, ale v takovém případě nemohou brát právo těm, kdo se voleb účastní,“ zopakoval svůj dlouhodobý postoj prezident Miloš Zeman.

Jeden z dotazů se věnoval nedávno značně mediálně frekventovanému tématu, a sice smlouvě ČSSD s bývalým advokátem Altnerem, kterému musí sociální demokracie podle pravomocného rozsudku zaplatit skoro 338 milionů korun. Tazatele zajímalo, proč prezident Zeman tehdy podepsal „tak nevýhodnou smlouvu“ s tím, že předseda ČSSD Sobotka dnes pouze hasí požár, který založil Zeman.

„Smlouva nebyla nevýhodná. Předpokládala osmnáct milionů korun jako poplatek za vysouzení více než miliardového majetku. Zamyslete se nad tím, proč se těchto osmnáct milionů nevyplatilo a proč sociální demokracie patnáct let s touto kauzou nic nedělala,“ uvedla hlava státu v odpovědi na otázku čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…