Miloš Zeman se vyjádří, jak bude vypadat jmenování vysokoškolských profesorů

30.10.2014 6:41

Prezident Miloš Zeman se dnes na společné tiskové konferenci s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) vyjádří k aplikaci novely vysokoškolského zákona. Dá se předpokládat, že by společně mohli vysvětlit, jak bude v praxi vypadat jmenování profesorů, které by mělo zůstat v prezidentově pravomoci. Chládek totiž v září řekl, že o tomto tématu budou veřejnost informovat právě na společné tiskové konferenci naplánované na konec října.

Miloš Zeman se vyjádří, jak bude vypadat jmenování vysokoškolských profesorů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s ministrem Janem Mládkem při státní návštěvě Číny

Ve srovnání se současným stavem dotyčný paragraf proceduru popisuje podrobněji. Návrhy na jmenování profesorem předkládá vědecká nebo umělecká rada vysoké školy pro osobnosti, které splní podmínky dané příslušným řízením. Prezidentu republiky se podávají prostřednictvím ministra, který má právo návrh vrátit, pokud nebyly splněny zákonné podmínky. Vrácení návrhu musí zdůvodnit. Prezidentovi aktuální podoba novely nedává možnost návrh neakceptovat.

Putnovi nakonec jmenovací dekret nepředal Zeman, ale ministr školství

Loni na jaře přitom prezident Zeman dlouho odmítal jmenovat literárního historika Martina C. Putnu. Nakonec dekret podepsal, ale Putnovi ho předával tehdejší ministr školství Petr Fiala (ODS). Letos v březnu byla procedura obdobná, prezident sice jmenovací dekrety podepsal, ale předával je šéf rezortu školství Chládek.

V reakci na průtahy v Putnově případě se debatovalo o tom, že by pravomoc jmenovat profesory mohla přejít na předsedu Senátu, ministra školství nebo samotné rektory, ale nakonec z toho sešlo. V návrhu novely se navíc explicitně uvádí, že profesoři budou jmenováni minimálně dvakrát ročně, což by mělo zamezit průtahům. Profesoři, kteří jmenovací dekrety obdrželi letos na jaře, na ně totiž kvůli neshodám čekali od podzimu.

Nepozvání dvou rektorů na Hrad kritizovala i Rada vysokých škol

Zemanovy vztahy s akademickou obcí utrpěly šrámy před úterní oficiální oslavou státního svátku na Pražském hradě. Na ceremoniál spojený s předáváním vyznamenání totiž prezident nepozval rektory Mikuláše Beka z Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity, s nimiž měl v minulosti spor. Jeho krok kritizovaly Česká konference rektorů i Rada vysokých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…