Miloš Zeman u Soukupa zatočil se státním zástupcem, který se postavil Hradu ve věci šíření lži o rakovině: Co kdyby mu někdo oznámil, že má syfilis

14.02.2019 22:41

Ředitel a moderátor TV Barrandov Jaromír Soukup ve svém pořadu Týden s prezidentem přivítal jak jinak než prezidenta Miloše Zemana, aby se jej zeptal na otázky ohledně aktualit, na které by rád znal jeho odpověď. Na přetřes přišly například Zemanova schůzka s americkým velvyslancem, vývoj situace ve Venezuele nebo žaloby kvůli nejmenování profesorů, které podala na hlavu státu Univerzita Karlova.

Miloš Zeman u Soukupa zatočil se státním zástupcem, který se postavil Hradu ve věci šíření lži o rakovině: Co kdyby mu někdo oznámil, že má syfilis
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Jako první Soukup připomněl, že státní zástupce Arne Nekula zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení týkajícího se bývalého brněnského radního Svatopluka Bartíka. Tomu tak s konečnou platností nehrozí trestní stíhání. „Pokud jde o Bartíka, rád bych věděl, co by se stalo, kdyby někdo tomu státnímu zástupci, který to zastavil, oznámil, že má syfilis v pokročilém stadiu a došel až do mozku a je to z důvěryhodných zdrojů, které neuvede, a že se nic nestalo, když zprávu uveřejnil. To by se asi divil,“ řekl Zeman s tím, že zde šlo především o pokus ovlivnit výsledky prezidentských voleb. „A ten pokus byl téměř úspěšný, lidé si mohli říct, že jsem sympatický, ale když se říká, že umírám na rakovinu, nechají mě dožít a nebudou mě tahat do nějaké volební kampaně,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman přijal ve středu na Pražském hradě amerického velvyslance Stephena B. Kinga, se kterým poobědval. Uvedl, že vztahy s ním má rozhodně lepší než s jeho předchůdcem Andrew Schapirem. „Je to zkušený člověk, zná ekonomii. Tématy byly Venezuela, Afghánistán a přesun ambasád do Jeruzaléma,“ upřesnil prezident.

Anketa

Skončí krize ve Venezuele válkou?

71%
29%
hlasovalo: 2820 lidí
Pokud jde o Venezuelu, řekl prý prezident americkému velvyslanci, že by považoval za nešťastné, kdyby se USA pokusily o ozbrojenou intervenci ve Venezuele. „Jako by nestačila ostuda, kterou si utrhli v Iráku. Velvyslanec ale vyjádřil naději, že k ničemu takovému nedojde,“ řekla hlava státu a připomněla, že by prozatímní venezuelský prezident měl do třiceti dní vyhlásit volby.

„Co se týká Afghánistánu, řekl jsem, že vyjednávat s Tálibánem, dělat politiku usmiřování a snaha se dohodnout je stejně produktivní jako snaha dosáhnout dohody s Hitlerem,“ řekl a dodal, že co se týká přesunu ambasády, uvedl, že by si velmi přál, aby v tomto Česko následovalo USA. Hrozí ale podle něj nebezpečí, že nás předběhne Rumunsko, tam je prý vláda pro a prezident proti. 

Soukup pak zmínil, že venezuelský prozatímní prezident Juan Guaidó je podle svých slov připraven v případě nutnosti povolit vojenskou intervenci USA ke zbavení moci současného šéfa státu Nicoláse Madura a k ukončení humanitární krize v zemi. „Od toho vyjádření bych se veřejně distancoval. Tohle je hrubá politická chyba. Guaidó by byl jako venezuelský Husák, pokud by kvůli řešení situace v zemi požádal o vojenskou intervenci v USA,“ řekl jasně.

V tomto týdnu Univerzita Karlova podala k pražskému městskému soudu dvě správní žaloby kvůli rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Soukupa zajímalo, co říká prezident na to, že by jeho projev vůle nahradil soud. „Sám jsem několikrát navrhoval, aby profesory jmenoval předseda Senátu nebo ministr školství či rektoři. Tak teď tu roli splní soud. Nejsem automat na podpisy,“ zopakoval prezident a připomněl, že návrhy jsou od toho, že se mohou, či nemusejí přijmout.

Moderátor následně zmínil, že nejdůvěryhodnější z vybraných osobností světové politiky pro české občany zůstává podle Centra pro výzkum veřejného mínění český prezident Miloš Zeman. Za ním skončili jeho slovenský protějšek Andrej Kiska a maďarský premiér Viktor Orbán.

Zemanovi položil otázku, zda je pro něj důvěra více než popularita. „Určitě ano. Popularita kolísá i třeba díky události, jako je Venezuela. Ale důvěra se skládá řadu let dílek po dílku, než ji vůbec získáte,“ odpověděl.

Prozradil, jak by vypadal žebříček nejdůvěryhodnějších státníků podle něj. „Tak když vynechám sebe a Kisku, tak bych na čelní místo dal Orbána. Má odvahu bojovat proti mainstreamu EU. Když se podíváte, kam to EU dovedla včetně přílivu migrantů, tak má Orbán pravdu,“ uvedl prezident.

Soukup také připomněl kauzu OKD. Sněmovní vyšetřovací komise pro privatizaci těžební splečnosti OKD totiž potvrdila, že Ministerstvo financí v éře Bohuslava Sobotky poslalo do Bruselu nepravdivé informace ohledně sporného prodeje severomoravských dolů. Z toho má prezident velkou radost. „Zaplať pánbůh za tento krok. Vedle vyšetřovací komise působí i orgány činné v trestním řízení. Bakala se už také ohradil. Bylo dobře odlišit dvě věci, přeprodej z Karbon Investu na Bakalu a druhá věc je tunelování OKD Bakalou,“ uvedl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…