Miloš Zeman usedl před kameru a oznámil, kdo by měl být dalším premiérem

04.05.2017 21:21

Po osmé hodině večer vystoupil již tradičně prezident Miloš Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. S generálním ředitelem televize Jaromírem Soukupem debatoval o aktuální politické situaci. Prezident konstatoval, že „Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš se doslova nenávidí“ a „Bakalův plátek jménem Respekt lže“. Z úst prezidenta zaznělo, že pravdu se lidé dozvědí na serveru ParlamentníListy.cz.

Miloš Zeman usedl před kameru a oznámil, kdo by měl být dalším premiérem
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Premiér Sobotka avizoval, že se možná pokusí odvolat ministra financí Andreje Babiše, ale nakonec předestřel plán podat demisi. To, že je napětí mezi Andreje Babišem a Bohuslavem Sobotkou, není vůbec nic nového. To napětí se pouze stupňuje s tím, jak se blíží volby. Pan premiér Sobotka mohl navrhnout odvolání Andreje Babiše.

„Já, pane Soukupe, a jste první, komu to říkám, tuto demisi pokládám za akt zoufalství. A víte proč? Převezmete stranu, která je na 25 procentech voličské přízně. Pak ji dovedete na 20 procent, pak na 15 a pak už jen na 12. Tak co máte dělat. To je akt zoufalství. Předseda strany hledá nepřátele všude jinde než jen ve své straně a především ve své hlavě. On místo toho utíká, než by bojoval a ty volby buď vyhrál, nebo prohrál,“ pustil se do Sobotky Zeman.

„Normální premiér by si podle prezidenta řekl, že neexistuje důvod k vyvolávání umělé politické krize jen proto, že se dva představitelé politických stran doslova nenávidí. Co mně je po tom, kdo s kým se v české politice nenávidí,“ kroutil dál hlavou host pořadu. Prezidentovi jde prý jen a pouze o to, aby tato země měla stabilní vládu. „A jak má volič ČSSD tuto stranu podporovat, když její vlastní předseda a premiér skládá zbraně a nebojuje,“ pokračoval Zeman.

Teď Sobotka ohlásil demisi, kterou ale nakonec nepřinesl. „Já vůbec nevím proč, jestli se mu zalíbilo být ještě pár dní bez demise, tak prosím, já jsem tolerantní. Ale nechápu, proč on musí kličkovat jako malý kluk,“ pouštěl se do Sobotky dál Zeman.

„Bude to demise předsedy vlády, a nikoli demise celé vlády, protože ta o tom podle mého nevěděla, neřkuli aby o tom vůbec jednala,“ prohlásil pak před kamerami Soukup.

Zeman doplnil, že by současná vláda měla dovládnout toho půl roku do řádných voleb. Na tuto dobu podle prezidenta nemá smysl jmenovat novou vládu. „Z tohoto důvodu já zastávám názor, že by tu měla být stabilní vláda, a to já jsem řekl komukoli, s kým jsem jednal, protože půl roku před volbami nemá smysl dělat politické kotrmelce,“ uvedl Zeman.


Miloš Zeman a Jaromír Soukup v pořadu Týden s prezidentem. (ReproFoto: TV Barrandov)

„Rozumím, pojďme se ještě vrátit k tomu trochu zmatenému chování premiéra Sobotky,“ požádal prezidenta Soukup. Hlava státu se vyjádřila k týdeníku Respekt.

„Já když sleduji internet, tak jsem si přečetl prolhaný plátek. Tento prolhaný plátek se jmenuje Respekt a patří panu Bakalovi. Ten píše, že jsem se Sobotkou něco projednával, což není pravda. V Parlamentních listech nedávno vyšlo svědectví lidí, kteří té schůzce byli přítomni, a oni potvrdili, že jsme se jen pozdravili a nic jiného,“ zaznělo z úst prezidenta.

Sobotka podle názoru hlavy státu udělal drastickou chybu, když dopředu neinformoval prezidenta o tom, že se chystá podat demisi. Buď to byla podle prezidenta chyba začátečníka, nebo chyba politika, který nebere v potaz známé postupy.

Nový premiér opět z ČSSD

„Budete první, komu řeknu, že tímto premiérem by měl opět být člověk ze sociální demokracie, protože sociální demokracie, ať už si o ní myslíme, co chceme, vyhrála předchozí volby. Měl by to být člověk, který získá důvěru koalice, nehledě na opozici,“ uvedl prezident. A kdo by mohl být premiérem. Mohl by to znovu být Sobotka? Toho Zeman okamžitě vyloučil. Dalšími kandidáty jsou ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Pane Soukupe, já mám oba rád,“ prozradil okamžitě Zeman. Pokud jde o získání důvěry ve sněmovně, tak větší šanci má Zaorálek. Podle prezidenta by bylo úplně nejlepší, kdyby vláda dokončila svůj mandát v současném složení, jen bez premiéra Sobotky. Ostatní ministři by zůstali beze změny. Taková je představa hlavy státu.

Ve hře je prý ovšem ještě jedno jméno. „Po dnešním jednání s Pavlem Bělobrádkem nemohu vyloučit ani to, že se premiérem stane on, pokud sociální demokraté tuto moji nabídku odmítnou,“ ohlásil prezident. Zeman uvažuje ještě o jednom kandidátovi, jehož jméno prozradí po návratu z Číny, pokud skutečně dojde na demisi Bohuslava Sobotky.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Tajné nahrávky Babiše? Zavání to účelovostí

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil také ke kauze Andreje Babiše, který podle nahrávek kolujících na internetu pravděpodobně ovlivňoval obsah svého deníku MF Dnes. V současné chvíli deník spadá pod svěřenecký fond Andreje Babiše. Zeman k tomu poznamenal, že ty nahrávky neslyšel, ale zdá se mu podivné, že se objevují krátce před volbami. Zemanovi to zavání účelovostí a tu nemá rád.

Nijak se netají tím, že nemá v lásce ani novináře a nejednomu žurnalistovi by doporučil, aby odjel na Madagaskar a zůstal tam.

Pár slov padlo také k předvolební dvojkoalici KDU-ČSL a STAN, která se podle průzkumů nemusí dostat do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že jde o dvojkoalici, potřebuje ke vstupu do sněmovny deset procent hlasů. Zemanovi by prý bylo líto, kdyby se lidovci jako druhá nejstarší česká strana nedostala do parlamentu.

Když se rozhovor blížil k závěru, Zeman se Soukupem se věnovali zahraničněpolitickým otázkám.

Zeman prozradil, že teď jede do Číny, aby se zúčastnil jednání o obnově tradiční obchodní stezky z Číny do Evropy. „Já tam jedu proto, protože si myslím, že nejen české stavební firmy, ale česká ekonomika obecně může profitovat ze spojení s nejsilnější světovou ekonomikou. A já bych velmi uvítal, kdyby se mi podařilo přesvědčit čínského prezidenta, aby alespoň jedna větev této Hedvábné stezky vedla přes Českou republiku.

Prezident je zklamán z toho, že je teď jediným politikem EU, který míří na tato obchodní jednání. Svět počítá se třemi mocnostmi – se Spojenými státy, Ruskem a Čínou, ale už ne s Evropskou unií, přestože jde o ekonomicky silného hráče a mohla by být mocností. Háček je podle Zemana v tom, že EU teď nemá politiky dost schopné na to, aby se mezi mocnosti prosadili.

Došlo i na 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten sice po volbách vystupuje trochu jinak, než vystupoval v předvolební kampani, ale Zeman si netroufá hodnotit Trumpovo účinkování v Bílém domě, jelikož sto dnů je podle jeho názoru příliš krátké období. Teprve po nějakých třech stech dnech bude možné říci, zda Trump dodržuje své sliby, či nikoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…