Miloši, jeď do Moskvy, vzkazuje Zemanovi většina Čechů

04.05.2015 15:08

Většina Čechů podporuje cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Stejně tak má většinovou podporu Slováků s cestou do Moskvy premiér Robert Fico. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti SANEP.

Miloši, jeď do Moskvy, vzkazuje Zemanovi většina Čechů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

S účastí Zemana na květnových oslavách v Moskvě souhlasí 53,3 % obyvatel Česka. Názor, že by se česká hlava státu měla zúčastnit 70. výročí oslav druhé světové války v Moskvě, neboť jde o uctění padlých vojáků, kteří osvobodili naši zemi, sdílí 44,5 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Přesvědčení, že by se měl této návštěvy prezident Miloš Zeman zúčastnit bez ohledu na dění na Ukrajině pak sdílí 9,4 % dotázaných.

Naproti tomu v souhrnu 37,1 % domácí populace s touto cestou Miloše Zemana nesouhlasí. Radikálnější názor pak vyjádřilo 20,5 % dotázaných, kteří se domnívají, že by prezident Miloš Zeman do Moskvy jet neměl, neboť Rusko okupuje Ukrajinu.

Celý průzkum ZDE

Téměř třetina Čechů si myslí, že Zeman by se měl zúčastnit i vojenské přehlídky

Původně se měl Zeman účastnit v Moskvě vrcholu oslav, vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Ale podle mínění 31,7 % respondentů by se prezident měl zúčastnit i této vojenské přehlídky. Zemanovo rozhodnutí přehlídky se nezúčastnit ocenilo jen 16,1 % dotázaných.

Jen necelá třetina respondentů (29,1 %) je přesvědčena, že by prezident Miloš Zeman do Moskvy neměl jezdit vůbec.

Také Slováci většinově podporují Ficovu cestu do Moskvy

Na oslavy do Moskvy se chystá i slovenský premiér Robert Fico. Společnost SANEP v této souvislosti zjišťovala názory tamních obyvatel. Podle průzkumu, provedeného na reprezentativním vzorku obyvatel Slovenské republiky, nadpoloviční většina (57,3 %) s cestou svého premiéra do Moskvy vyjádřila souhlas.

Z pohledu obou průzkumů, tedy českého a slovenského je pak zřejmé, že nadpoloviční většina Čechů a Slováků má na návštěvu oslav konce druhé světové války v Moskvě prezidenta ČR Miloše Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica téměř identický názor.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 24. 4.–1. 5. 2015 na vybrané skupině 4 531 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–70 let. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…