Miloši, jsme tady. Za Zemanem přijeli na Moravu jeho příznivci. Chystá se akce v kulturáku, kde je prý „vše ošetřeno"

01.12.2014 17:31

Zatímco v Brně byl slyšet pískot a asi stovka protestujících mávala červenými kartami, už teď je jisté, že v Blansku jsou někteří lidé vybavení na plánované setkání s hlavou státu také prapory a transparenty na jeho podporu.

Miloši, jsme tady. Za Zemanem přijeli na Moravu jeho příznivci. Chystá se akce v kulturáku, kde je prý „vše ošetřeno"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Už v odpoledních hodinách přijeli do Blanska podporovatelé prezidenta Miloše Zemana. „Jsme z hnutí Antimajdan,“ říká Jelena Vičanová, která vysvětlila, že na podporu prezidenta jejich hnutí sbírá podpisy pod petici. „Souhlasíme s jeho tvrzeními o sankcích i s tím, co řekl o Pussy Riot,“ dodala asi pětadvacetiletá Jelena. A používání vulgárních výrazů? To jí prý u prezidenta Zemana nevadí. „Že bych trvala na tom, aby kvůli tomu odstoupil, to ne. Pan Kalousek i pan Schwarzenberg jsou sami sprostí jako dlaždiči, takže ať si každý zamete před svým prahem. Vulgární výrazy jsou úplně všude. Navíc pan prezident to řekl z úplně jiného důvodu, než že by sám chtěl být vulgární. Jeho výrok měl znamenat to, že se chce přiblížit `havlistické kavárně`. Chtěl tím jen vyjádřit stav věcí,“ vysvětlila. Jelena Vičanová se účastnila také demonstrace na Klárově 17. listopadu ve prospěch prezidenta. „Nás nikdo nesponzoruje, pro některé je velmi finančně náročné do Prahy přijet,“ upozornila a také sebevědomě dodala: „Kdyby měli možnost lidé přijet do Prahy, tak bychom se i těm slavným červeným kartám vyrovnali.“

Lidé čekali na příjezd prezidenta v předsálí místního kina

Asi hodinu před zahájením veřejného setkání s prezidentem republiky se předsálí kina v Blansku začínalo postupně zaplňovat. Mezi civilisty se mísili lidé z ochranky, kteří kontrolovali prostor. Někteří z návštěvníků nervózně postávali, další debatovali. Lidé přišli dřív, protože měli obavy, že se později už do místnosti vůbec nedostanou. „Nemám ho ráda, to, jak reprezentuje naši republiku, se mi vůbec nelíbí. Používá vulgární výrazy, hovořila o tom veškerá média. Nelíbí se mi také jeho vazby na Rusko, přitom Západ se spíš Východu straní,“ vysvětlovala osmatřicetiletá paní Věra z Blanska důvod, proč ji zajímá právě návštěva prezidenta republiky. „Dozvěděla jsem se o té akci z novin, jinak žádné letáky ve městě nebyly,“ podotkla s tím, že je rozhodně lepší vidět prezidenta ve skutečnosti než jen v televizi.

Matějka: Zeman je první politik, který oslovil celý národ

Vyhraněný postoj zastává pan Pavel Matějka, který přicestoval z Prahy. „Je to první prezident, který byl zvolen národem. Proč to nerespektují? Kde je demokracie? Menšina má rozhodovat o tom, co tady má být? Se mnou byl vysílán rozhovor minulou neděli v pořadu, který měl původně 35 minut a sestříhali to na tři minuty. Zeman je první politik, který oslovil celý národ. Nekope za Ameriku, nekope za Rusko - a to je mu vytýkáno. Chce vrátit Čechům Českou republiku,“ uvedl Matějka, který také odmítá názor, že prezident má spoustu odpůrců, kteří se umí lépe zviditelnit. „Je to nevyváženost informací. Zrovna takové akce, jako jsou proti Zemanovi, pořádají i aktivisté, kteří Zemana podporují. Je to jednostranné informování veřejnosti. Když jsme měli petiční stánky na Staroměstském náměstí a chtěli jsme, aby zabrala televize i nás, tak nám řekli, že nás nesmějí natáčet,“ postěžoval si.

Ve městě jde o třetí návštěvu prezidenta republiky. „Původně mělo být setkání na náměstí, tak to bych se trochu obával nějakých střetů nebo provokací, ale když je to v kině, tak nemám strach. Je to tak ošetřené, že předpokládám, že žádné nebudou,“ uvedl ředitel Kulturního střediska města Blanska Jaroslav Jeřábek. Ještě před zahájením setkání s veřejností v Blansku vítala asi stovka odpůrců hlavy státu Miloše Zemana před Univerzitou obrany v Brně pískotem a červenými kartami. Průběh setkání veřejnosti s prezidentem republiky v Blansku, které začíná před půl šestou, přineseme v další reportáži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…