Minář? Blbec, kravina, lituje Pavel Novotný. Kalousek: Také založím nové hnutí

28.09.2020 13:14

Pochopitelné, ale nešťastné. Tak zhruba hodnotí Minářovo rozhodnutí opustit svůj spolek média Forum24 a Respekt. V prvním Michal Závada podotýká, že na Letnou dostal lidi ne Minář, ale nespokojenost s politickou situací. Ve druhém Erik Tabery praví, že upozorňovat na Babiše je vlastně docela jednoduché. A od jiných novinářů přišly další uštěpačné poznámky. „Děkujeme, že jste přišli, ale pan Minář je po té tříleté dřině (!) vyhořelý a rád by se posunul někam dál,“ parafrázoval Minářův krok Miloš Čermák. Ani Miroslav Kalousek neodolal.

Minář? Blbec, kravina, lituje Pavel Novotný. Kalousek: Také založím nové hnutí
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář

Dnešní svátek sv. Václava a zároveň Den české státnosti okořenil Mikuláš Minář svým oznámením, že končí v pozici předsedy spolku Milion chvilek a zvažuje vstup do politiky. Názory na jeho krok se různí.

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí

Michal Závada, editor Forum24, konstatuje, že tento krok se dal „bohužel“ očekávat. „Sehrát roli spasitele je lákavá. Role Milionu chvilek jako mediátora mezi lidmi a politiky byla správná. Nyní se ale může zásadně změnit na spolek podporující jednoho z opozičních politiků. A to by nebylo příliš férové vůči mnoha lidem, kteří spolek dosud podporovali a s Čižinského stylem přitom nesouhlasí,“ říká.

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí
Všímá si také argumentace, kterou Minář použil, že dostal na Letnou dvakrát 300 tisíc lidí. Závada podotýká, že to nebyl Minář, kdo dostal lidi na Letnou, ale nespokojenost se současnou politickou situací. Dle něho zde podobné snahy byly už milionkrát. „Jediné, k čemu nový subjekt přispěje, je roztříštění hlasů nespokojených lidí mezi více stran, jejichž síla ve Sněmovně (pokud se tam dostanou), bude menší,“ míní, a dále vyčítá Minářovi, že Milion chvilek vyzýval ke „spojování“.

Minářova rozhodnutí rozebral také šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Ten má pro Mináře pochopení v tom ohledu, že založení spolku jako je Milion chvilek mu jistě zvedlo sebevědomí i pocit odpovědnosti. „Sledovat politiku z bezprostřední blízkosti, jednat se stranickými lídry, vnímat jejich limity, vystupovat na náměstích či v médiích, to vše přitahuje a vyvolává otázku: Co já?“ míní šéfredaktor týdeníku.

Minářovi prý může těžko někdo vyčítat touhu převzít odpovědnost. „Není obecním majetkem, aby mu druzí určovali, co má a nemá dělat. Jestli vnímá, že občan jako on tu nemá zastoupení a je třeba založit něco nového, jedná podle svého svědomí. Minář tak může v tuto chvíli zradit jedině Mináře,“ říká Erik Tabery.

Předpovídá také kritiku, která už se v hojné míře dostavila, a konstatuje, že projekt nelze stavět na sympatičnosti. „Upozorňovat na chyby Andreje Babiše (případně i dnešní opozice) je vlastně docela jednoduché. Vytvořit alternativu, nikoli,“ říká Tabery; ovšem uznává, že Minář se nemýlí v tom, když říká, že opozici nerostou preference. Dle šéfredaktora Respektu je také možné, že toto oznámení namotivuje strany k větší spolupráci; nespolupracovat teď by, dle něho, byla sebevražda. Kdyby se „spojili“ kupříkladu hnutí STAN a Piráti, bylo by pro Mináře prý těžké uspět.

„Oba politici by proto měli deklarovat nejen to, jaké hnutí by případně chtěli založit, ale i to, za jakých okolností by to neudělali a přidali (by) se k některému ze stávajících projektů,“ radí bývalému šéfovi chvilkařů a poslanci KDU-ČSL. A na závěr Tabery konstatuje postupné umírání Milionu chvilek, který už bude mít cejch politického spolku. Ale ten, podle něho, svou funkci splnil. „Dal lidem naději v době, kdy ji nikdo neviděl,“ prohlašuje Tabery.

Objevily se také další uštěpačné reakce. Novinář Miloš Čermák okomentoval Minářův výrok, že „pořád demonstrovat je na palici“. „Děkujeme, že jste přišli, ale pan Minář je po té tříleté dřině (!) vyhořelý a rád by se posunul někam dál,“ říká Minář podle Čermáka.

Rýpla si také Barbora Koukalová ze serveru Expres.cz: „Minář, ten nikdy nepracující člověk ve svetru po mrtvým Havlovi na demonstracích, které ho neuživí, takže by rád do sněmovny, vyčítal Babišovi, že neplní volební sliby. Nevíte někdo, jak to dopadlo s ultimátem Milionu chvilek, které vypršelo asi 7. ledna, pokud si správně pamatuju, a lidem byly slíbeny odvetné kroky? To je jako ono, tohle?“ Dle Koukalové tím Minář zařizuje Babišovi další hlasy.

Přidal se i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „To je velmi inspirativní úvaha. Po odchodu ze sněmovny bych mohl založit úplně novou občanskou iniciativu ‚Deset milionů chvilek pro demokracii‘ a oslovit tak všechny, kterým jeden milion připadá málo,“ pronesl na adresu Minářova odchodu z Milionu chvilek pro demokracii.

I řeporyjský starosta Pavel Novotný měl komentář, a nikoliv pochvalný: „Já jsem velký ctitel Mikuláše. Ale první, co odpovídám na ‚Založ vlastní stranu‘ je, že jen blbec by tříštil už tak roztříštěnou pravici. Krom toho, že je to blbost. Do poslední chvíle jsem věřil, že se prostě k někomu přidá. Tohle je strašná kravina. Andreje musel potěšit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…