Minely plukovníka Koudelky. Server zkouší dát dohromady, co mu vyčítá prezident Zeman

04.01.2021 15:58

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě nasazuje proti šéfovi BIS Michalu Koudelkovi. Čím jej chce odstavit z jeho funkce? Pět bodů proti muži, jehož dlouhodobě Zeman odmítá povýšit do funkce generála, zmapoval server Aktuálně.cz.

Minely plukovníka Koudelky. Server zkouší dát dohromady, co mu vyčítá prezident Zeman
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Zeman v minulých týdnech nechal dokonce zpracovat analýzu, v níž zdůvodňuje, proč by vláda neměla řediteli BIS Michalu Koudelkovi prodloužit mandát. Mimo jiné ji zpracovával exdůstojník kontrarozvědky Jiří Rom. Dvě strany podle serveru Aktuálně.cz a podle magazínu Respekt, který obsah klíčového dokumentu získaly, například obsahují obecné formulace a nezdůvodněná obvinění z toho, že proti Rusku varuje BIS bez důkazů.

V dokumentu je podle všeho Koudelkovi vytýkáno například nesplněné zadání prezidenta ke zjištění informací o možné výrobě jedu novičok v Česku. Podle názoru v analýze Koudelka nedodal fakta, ale jejich účelovou interpretaci. 

Dále pak měla BIS selhat i v kauze Ricin, při níž BIS řešila podezření, že se Rusové pokusí jedem otrávit české politiky. Operace podle analýzy nebyla zvládnuta profesionálně a chyba poškodila dobré jméno Česka v zahraničí. 

Zároveň také Zemanovi vadí to, že Koudelka na veřejné konferenci v Poslanecké sněmovně předloni v květnu prohlásil, že není spor o tom, že Rusko využije před evropskými volbami dezinformační kampaň, je jen otázkou jak. Ve výroční zprávě, jež je však tajná, takže ji nelze ověřit, však prý případné snahy Ruska Koudelka nedoložil. 

Další výtkou pak je ta, jak Koudelka veřejně prezentoval údajné odhalení kybernetické infrastruktury ruské tajné služby. Vyzrazení mohlo mít podle analýzy vliv na průběh trestního řízení. 

„Prezidentský dokument rovněž tvrdí, že ‚zpravodajská služba ČR je odkázána na zjištění a tvrzení cizích zpravodajských služeb, aniž by jejich informace dokázala verifikovat‘. Co přesně tím Zeman myslí, není jasné. Koudelka na spolupráci se západními partnery hodně staví a je za ni oceňovaný. V roce 2019 například obdržel prestižní vyznamenání od nejvyššího vedení americké CIA,“ píše dále server Aktuálně.cz. Prezident si pak stěžuje i na to, že nedostává od BIS informace tak, jak by ze zákona měl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…