Minimální mzda stoupá, říkají ministři. Takto je to ve skutečnosti

04.04.2023 16:19

Česká republika má po Estonsku druhou nejslabší minimální mzdu v celé Evropě. I přes růst minimální mzdy v roce 2022 se nepodařilo vyrovnat zvyšování cen v důsledku prudké inflace. Reálná kupní síla lidí s minimální mzdou se tak zhoršila o 6,2 %. U většiny ostatních států EU nebyl propad kupní síly tak markantní, nebo dokonce došlo k jejímu navýšení, kdy byl růst minimální mzdy vyšší než inflace.

Minimální mzda stoupá, říkají ministři. Takto je to ve skutečnosti
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Podle dat Evropské odborové konfederace došlo navzdory zvyšování minimální mzdy v téměř polovině států EU k propadu reálné kupní síly lidí s minimální mzdou. Zákonem stanovená minimální mzda tak nedokázala odrazit růst cen v důsledku inflace.

Jak je patrné z grafu, země EU zvyšovaly minimální mzdu, aby dokázaly kompenzovat ztrátu kupní síly. Ve většině zemí EU se nominální minimální mzdy zvýšily daleko nad rámec nominálního nárůstu celkových mezd, s ohledem na zohlednění specifických potřeb pracovníků s nízkými mzdami v době vysoké inflace.

Vývoj nominální zákonné hodinové minimální mzdy v roce 2023 se ale v jednotlivých zemích EU značně liší. Zatímco na Maltě nebo v Lucembursku došlo ke zvýšení ani ne šestiprocentnímu, v Německu a Lotyšsku došlo k velmi výrazným zvýšením o více než 20 %. Česká republika v tomto kritériu patří k zemím, kde minimální mzda vzrostla nejméně (7,7 %).  

Zásadním ukazatelem je ale vývoj reálné kupní síly lidí s minimální mzdou. Téměř v polovině zemí EU nestačilo zákonné zvýšení minimální mzdy pokrýt růst cen v důsledku inflace. Zatímco ve většině těchto zemí ale jde o pokles marginální jako ve Španělsku (0,6 %) nebo Irsku (0,3 %), Česká republika se řadí k úplně nejhorším zemím. Reálná kupní síla u nás klesla dokonce o 6,2 % a hůře je na tom s 6,7 % už jen Estonsko.

V ostatních zemích naopak došlo k růstu reálné kupní síly minimální mzdy. Například v Maďarsku o 0,7 % a v Polsku o 2,2 %. Nejvíce vzrostla kupní síla v Německu (12,4 %) a dobře si vedlo také Bulharsko (6,5 %) nebo Lotyšsko (5,8 %).  

Podle konfederace by všechny členské státy EU měly implementovat evropskou směrnici o minimální mzdě do svého vnitrostátního práva, aby bylo splněno kritérium kupní síly zohledňující životní náklady. Právě toto kritérium je zásadní v době vysoké inflace. V rámci směrnice by také docházelo k pravidelnější a včasné úpravě zákonem stanovené minimální mzdy, aby bylo možné chránit nejzranitelnější pracující občany před růstem cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…