Ministerský úředník z ANO skončil před soudem kvůli korupci. Sám však tvrdí, že ji jen předstíral

09.07.2015 19:38

Někdejší šéf odboru ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval dnes u soudu popřel obžalobu z korupce. Uvedl, že chtěl naopak protikorupční jednání sám odhalit, a proto jednateli firmy, jež pro ministerstvo zajišťovala údržbářské práce, zkusil navrhnout poskytnutí úplatku. Koval byl v době návrhu členem hnutí ANO, které ho po jeho obvinění obratem vyloučilo ze svých řad.

Ministerský úředník z ANO skončil před soudem kvůli korupci. Sám však tvrdí, že ji jen předstíral
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

"Myslel jsem si, že budu tak dobrý, že odhalím korupci. Nedomyslel jsem, že to mé osobě může přinést takové komplikace," řekl u Obvodního soudu pro Prahu 1 bývalý hlavní manažer ANO a někdejší ostravský zastupitel Koval. Své chování opakovaně označil za "špatné manažerské rozhodnutí".

Podle obžaloby se Koval coby ředitel ministerského odboru hospodářských služeb sešel 22. října 2014 v restauraci Mincovna na Staroměstském náměstí s jednatelem firmy Protum Servis Jaroslavem Tůmou. Údajně po něm žádal úplatky v nespecifikované výši. O dva dny později prý Tůmovi v budově ministerstva nabídl zakázku za půl milionu korun na výměnu protipožárních dveří, přičemž chtěl pro sebe část z této sumy.

Devětačtyřicetiletý Koval schůzku nepopírá, podle něj šlo ale z jeho strany o provokaci. Po svém nástupu do čela odboru v březnu 2014 se prý snažil zajistit co nejvyšší úsporu nákladů ministerstva, a proto postupně prověřoval smlouvy uzavřené s jednotlivými dodavateli. S některými firmami na základě prověřování ukončil spolupráci, s dalšími se domluvil na změně podmínek. Takto prý za devět měsíců svého působení ušetřil téměř 60 milionů korun.

U firmy Protum Servis pojal v říjnu podezření, že fakturovala některé věci navíc. Nezdál se mu také pronájem dvou vysoušečů, který ministerstvo stál milion korun za pět let. Pozval si proto jednatele Tůmu do kanceláře a vyzval ho, aby mu navrhl úspornější řešení. "Pan Tůma z té schůzky neodcházel příliš nadšený, bylo vidět, že mu to není po chuti. Řekl jsem si, že to zkusím prověřit. Asi to nebyl nejlepší nápad. Mluvil jsem o tom s ředitelem bezpečnostního odboru a ten mi řekl, že to nemám dělat," popsal Koval.

Zakladatelovi Colours of Ostrava hrozí deset let natvrdo

Nakonec s Tůmou šel do restaurace v budově ministerstva. "Potykal jsem si s ním, aby to působilo důvěryhodněji. Také jsem ho proto požádal, aby mi ukázal svůj mobilní telefon - to jsem viděl někde ve filmu. Řekl jsem mu, že když mu faktury nebudu rozporovat, tak bych si za to něco zasloužil," uvedl. Čekal prý, že Tůma bude překvapenější, než byl. Jednatel mu ale řekl, že věc musí probrat se svým společníkem.

Snahu získat úplatek za přidělení zakázky na výměnu dveří Koval popřel. Zdůraznil, že zakázky připravovali jeho podřízení, on je pouze schvaloval. Zakázky přesahující 200.000 korun navíc podléhaly schválení vrchní ředitelky.

Koval je původním povoláním učitel, později vlastnil e-shop a založil hudební festival Colours of Ostrava. Na ministerstvo nastoupil podle vlastních slov proto, že tehdejší ministryně Věra Jourová (ANO) ho znala a věděla, že pracuje efektivně a umí organizovat věci i lidi. Ve státní správě předtím nepracoval.

Známostmi s ministryní či s vicepremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem se Koval podle dnešní výpovědi obou jednatelů Protum Servisu zaštiťoval i na schůzce, na níž Tůmu vybízel ke korupci. "Vyrazilo mi to dech. Bál jsem se ho odmítnout rovnou, abychom nepřišli o zakázky," řekl Tůma. Večer se pak textovou zprávou svěřil jedné z ministerských referentek, která v souladu s protikorupčním manuálem nahlásila věc svému nadřízenému. Ministerstvo se následně obrátilo na policii.

V případě prokázání viny hrozí Kovalovi až desetileté vězení nebo propadnutí majetku. Hlavní líčení bude pokračovat 27. srpna, kdy soud plánuje i vyhlášení rozsudku. 

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …