Ministerstvo práce plánuje mimořádnou valorizaci důchodů v červenci

27.11.2013 16:47

Senioři a seniorky v Česku možná příští rok nedostanou přidáno jen od ledna, ale pak ještě i od července. Mimořádnou valorizaci navrhuje ministerstvo práce. Podle něj by si lidé, kteří šli do penze před rokem 2013, měli od druhého pololetí polepšit v průměru o 271 korun měsíčně. Ti, co začali pobírat důchod letos, by mohli mít o 76 korun víc. Návrh zákona dostane vláda. Aby začala norma platit, musel by ji schválit také Parlament a podepsat prezident.

Ministerstvo práce plánuje mimořádnou valorizaci důchodů v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci, ilustrační foto

Důchodci a důchodkyně budou od ledna dostávat v průměru o 45 korun víc než letos. Ministr práce v demisi František Koníček už dřív řekl, že je to nedostatečné. Takováto valorizace je podle něj nemravná, víc ale prý nynější zákon nedovoluje přidat. Letos od ledna si senioři a seniorky polepšili proti loňsku v průměru o 137 korun.

Mimořádná valorizace dorovná propad způsobený vládou Petra Nečase

Podle zákona se důchody zvyšují vždy od počátku roku. Do loňska starobní penze rostly v průměru nejméně o růst cen a aspoň o třetinu vzestupu reálných mezd. Nečasova vláda přidávání ve snaze udržet schodek rozpočtu zbrzdila. Od letoška do roku 2015 se důchody zvedají o třetinu růstu reálných mezd a procentní část penze o třetinu růstu cen. Mimořádná valorizace má podle ministerstva propad dorovnat.

Důchody se skládají z pevné částky, která je pro všechny stejná. Nyní činí 2330 korun. Procentní díl se stanovuje podle odpracovaných let a odvodů. Lidem, kteří dostali penzi do konce loňska, by se procentní část měla zvýšit o 3,1 procenta. Těm, kteří pobírají důchod od letoška, by se od července zvedla o 0,9 procenta.

Výdaje na penze zatím neporostou

S vyššími výdaji na penze rozpočet nepočítá. Příští rok by bylo podle podkladů pro vládu potřeba 4,5 miliardy korun navíc, v roce 2015 pak 17,2 miliardy a v roce 2016 celkem 21,4 miliardy korun. Podle ministerstva práce by kabinet proto měl ministrovi financí uložit, aby peníze zajistil.

Návrhu zákona by se vláda v demisi mohla věnovat ještě před Vánocemi. Ministerstvo navrhuje, aby poslanci normu projednali zrychleně, tedy aby o ní hned hlasovali. Kdyby ji schválil i Senát a podepsal prezident, měla by být účinná od března. Česká správa sociálního zabezpečení by se tak na valorizaci stihla připravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…