Ministerstvo spravedlnosti připravuje rozšíření trestní odpovědnosti firem

28.04.2014 7:51

V současnosti zákon o trestní odpovědnosti právnických osob vypočítává 78 kriminálních činů, za které mohou být firmy stíhány. Ale to se už brzy změní. Připravuje se novela zákona, která počet trestných činů firem podstatně rozšíří, a to zhruba na sto. Firmám bude podle informací HN hrozit stíhání například za lichvu, nelegální sázky, nebo třeba za obecné ohrožení.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje rozšíření trestní odpovědnosti firem
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Novelu zákona připravuje Ministerstvo spravedlnosti a do vlády by mohla jít už v polovině roku. „Kupodivu tam dosud chybí například některé hospodářské trestné činy, jako třeba porušení závazných pravidel hospodářského styku,“ upozornil na nedostatek v zákoně právník Tomáš Gřivna, který je předsedou komise pro trestní právo Legislativní rady vlády.

HN píší, že Nejvyšší státní zastupitelství také podporuje rozšíření seznamu trestných činů vztahujících se na právnické osoby. O míře tohoto rozšíření se prý stále diskutuje. Zatím proto není jasné, zda v seznamu budou činy proti zdraví a životu. To by podle deníku mohlo dělat potíže například nemocnicím. „Myslím si ale, že se tam také časem objeví,“ říká Gřivna, který se podílel na současné podobě zákona.

Není jasné, zda mohou manažeři odmítnout vypovídat

Vláda chce také zamezit tomu, aby se převáděl majetek z firem, kterým hrozí trestní stíhání. Chybí totiž upřesnění toho, co jsou to nástupci právnické osoby. Tomáš Gřivna poukázal ještě na jeden nedostatek stávajícího zákona. Například prý není jednoznačné, zda mají statutární orgány firmy nebo manažeři právo odepřít výpověď. „V zákoně to není, ale není jasné, zda jde o záměr, nebo opomenutí,“ říká právník.

Hospodářské noviny píší, že české soudy zatím podle potrestaly osm firem a jednu skutečně zrušily. V ostatních případech šlo prý více méně o symbolické tresty ve formě pokut v řádu desítek tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…