Ministerstvo stavebnictví, tři pokusy. Internet se dnes pase i na Pavlovi

26.01.2023 22:40 | Ze sítí

Petr Pavel doposud v kampani mluvil spíše méně než více. V poslední debatě na TV Nova byl ale jeho poměr hovořících časů s Andrejem Babišem nezvykle vyrovnaný. A mnozí se pozastavili nad některými tvrzeními, kterými generál své vteřiny vyplnil.

Ministerstvo stavebnictví, tři pokusy. Internet se dnes pase i na Pavlovi
Foto: Scren TN.cz
Popisek: Petr Pavel v poslední debatě na TV Nova

Dosavadní debaty před prezidentskými volbami probíhaly v módu, kdy příznivci Petra Pavla ověřovali a zpochybňovali tvrzení Andreje Babiše, pronesená v rámci jeho bombastického slovního projevu. Například po debatě na Novinkách řešili, že Babiš hovořil o estonském prezidentovi, ale jmenovaný pán byl v Tallinu premiérem.

Zato Petr Pavel se vyjadřoval velmi úsporně a jeho připravená a často stejnými slovy vyjadřovaná tvrzení se zpochybňovat moc nedala.

Jinak to bylo jen v ekonomických otázkách, kde je Andrej Babiš doma, a tak soupeře například na TV Prima upozorňoval, že si plete pojmy zisk a marže.

Tentokrát se ale do fakcheckingu dostala i tvrzení generála Pavla. Zejména jeho dojem, že existuje ministerstvo stavebnictví, na které by případně byl ochoten jmenovat nominanta SPD.

Právnička Klára Samková poděkovala, že ji kandidát vrátil do mládí, ministerstvo stavebnictví bylo totiž zrušeno již na konci roku 1990.

A údiv vzbudilo i Pavlovo trochu zmatené vysvětlování, co by dělal v případě vládní krize, která je v českém parlamentarismu jednou z mála příležitostí, kdy může prezident vstoupit do aktivní politiky.

Vysvětlování Petra Pavla někteří pochopili tak, že si myslí, že prezident má tři pokusy na jmenování vlády. Ve skutečnosti má pouze dva, tím třetím disponuje předseda Poslanecké sněmovny.

Televize Nova tentokrát nezkoušela kandidáty z faktů, jako tomu bylo v jiných médiích, ale zajímala se o jejich vzpomínky na historické události od srpna 1968 po povodně 2002. Někteří uživatelé Twitteru tuto část posměšně nazývali „kalendárium“.

 

 

Na samém konci se ptali obou kandidátů na jejich oblíbenou knihu. Andrej Babiš jmenoval Hovory s T.G.M. a knihu Jana Bati Budujeme stát pro čtyřicet milionů. Petr Pavel se vyznal z obdivu k románům Ericha Marii Remarqua.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…