Ministerstvo zahraničí zatím neobdrželo nótu o zrušení dohody o úřadu v Jekatěrinburgu

19.02.2023 6:15

Ministerstvo zahraničí obdrželo v lednu nótu o odebrání souhlasu se zřízením českého konzulátu v Petrohradu, zatím ale nikoli analogické rozhodnutí týkající se konzulárního úřadu v Jekatěrinburgu.

Ministerstvo zahraničí zatím neobdrželo nótu o zrušení dohody o úřadu v Jekatěrinburgu
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí resortu Daniel Drake. Agentura TASS dnes s odvoláním na nařízení ruské vlády uvedla, že Rusko vypovídá mezivládní dohodu s Českem o zřízení generálního konzulátu v Jekatěrinburgu na Urale.

Českou diplomacii by ale zrušení dohody nepřekvapilo, neboť by se jednalo o reciproční krok po loňském odebrání souhlasu se zřízením ruských konzulátů v Karlových Varech a v Brně a konzulárního úřadu vedeného honorárním konzulárním úředníkem v Ostravě. K tomu česká strana přistoupila v březnu loňského roku.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po předloňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po ruské invazi na Ukrajinu loni 24. února. Česko také tehdy uzavřelo své konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu, dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.

Agentura TASS připomněla, že dohoda s Českem o konzulátu byla uzavřena v roce 2001. Ruský premiér Michail Mišustin podle dokumentu, na který se dnes TASS odkazoval, nařídil ruskému ministerstvu zahraničí, aby o rozhodnutí ohledně konzulátu informovalo českou stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…