Ministr Balvín se ohrazuje: Fajt se do čela Národní galerie dostal politickým rozhodnutím Hanákové

25.12.2013 21:42

Ministerstvu kultury se nelíbí zpráva České tiskové kanceláře ze 17. prosince letošního roku. Ta se týkala generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ministra kultury Jiřího Balvína.

Ministr Balvín se ohrazuje: Fajt se do čela Národní galerie dostal politickým rozhodnutím Hanákové
Foto: Petr Brož
Popisek: Národní galerie v Praze (Creative Commons CC-BY-SA)

Problematická je podle ministerstva zpráva „Fajt má podle Balvína přehnané nároky na peníze, ten to odmítá“. Především se zaměřilo na tvrzení, že: „Pro Fajta ale zase hraje to, že dvakrát vyhrál na místo šéfa NG výběrové řízení. Konkurzy ale nevedly k jeho jmenování.“ První výběrové řízení se konalo v roce 2010, ale muselo být zrušeno tehdejším ministrem kultury Jiřím Besserem. Objevily se totiž pochybnosti o transparentnosti celého hlasování.

Celý text ZDE.

Dva členové komise dokonce odmítli závěrečný protokol podepsat, mimo jiné i proto, že zvolený jednokolový způsob hlasování nebyl vysvětlen zahraničním členům komise. V roce 2011 ale šlo vše bez problémů a generálním ředitelem se stal Vladimír Rössler. Ministerstvo dále poukazuje na to, že bylo zvolení Jiřího Fajta ředitelem z letošního července pouze politickým rozhodnutím ministryně kultury Aleny Hanákové.

Ministryně si vybrala sama

„Po odvolání ing. Vladimíra Rösela z funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze bylo jedinou regulérní a nezpochybnitelnou cestou vypsání řádného otevřeného a transparentního výběrového řízení na tuto pozici,“  dodává sám ministr Balvín. Hanáková se totiž neřídila ani výsledky výběrového řízení, ani doporučení odborného grémia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…