Ministr Bartoš demonstroval za potraty. Argumenty odpůrců jsou podle něj směšné

30.04.2022 21:21

V Praze se dnes na konci Mánesova mostu slovně střetli odpůrci potratů s jejich zastánci. Na akci dohlížela policie, která nakonec zasahovat nemusela. Dorazil tam i vicepremiér Ivan Bartoš, jenž je pro svobodnou volbu žen. Podle dalších účastníků jsou ale důvody k potratům „směšné“.

Ministr Bartoš demonstroval za potraty. Argumenty odpůrců jsou podle něj směšné
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Prahou prošel po dvou letech covidové pauzy Národní pochod pro život, který je manifestací zastánců tradičních rodin a odpůrců potratů.

Pochodem chce pořadatelské Hnutí pro život ČR podle předsedy Radima Ucháče upozornit na to, že kvůli tomu, že rodina už dvě děti má, se ročně nenarodí v ČR 4300 dětí počatých jako třetí v rodině

V tento den manifestovali lidé také za právo mít svobodnou volbu a potrat podstoupit, a kritizovali výroky zástupců Hnutí pro život, které pochod pořádá. Obě akce se potkaly na konci Mánesova mostu, kde se jejich účastníci slovně střetli a odpůrci průvod krátce blokovali. Vše se vyřešilo bez zásahu policie.

Server Seznam Zprávy vyzpovídal některé uchazeče z obou názorových světů. Svůj postoj přišel vyjádřit i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

  • Původní zdroj ZDE

„Myslíme si, že každé nenarozené miminko má naději na život. Když se rodič rozhodne, že svoje dítě nechce, je sám proti sobě,“ uvedl mladý muž Dominik, příznivec Hnutí pro život.

Starší muž s transparentem „Gynekologové, prosím, nebuďte nájemnými vrahy“ říká, že je mu z celé věci velmi smutno, a důvody k umělému přerušení těhotenství považuje často za nedostatečné. „Gynekology považuji za slepé, že nechápou. Život začíná početím. Když se někdo chová, že to tak není, mi je smutno. Ty dnešní důvody k potratu jsou směšné, lékaři by to měli brát jako výzvu a bojovat o životy,“ uvedl.

Naopak možnost volby preferuje žena Lída: „Každý by měl mít možnost zacházet se svým tělem, jak uzná za vhodné, aniž by ohrožoval lidi kolem sebe. To, co se děje v okolních zemích, je děsivé,“ vysvětlila, že chce být víc aktivní a podpořit to, aby se to v Česku nedělo.

Podle ministra Ivana Bartoše je na matce, jak se rozhodne v této těžké životní chvíli, jestli si to miminko nechá, nebo ne. „Nemyslím si, že by stát měl jakkoliv zasahovat do tohoto rozhodnutí. V České republice není ojedinělé, že jsou poměrně vlivní lidé, kteří přistupují na to, že by žena nemohla rozhodovat o svém těle. Aktivity Hnutí pro život jsou velmi chytře skryty za obrázky rodinné politiky, ale ve finále tam nevidím rozdíl mezi nimi a radikálními odpírači potratů,“ řekl Bartoš.

V roce 2020, za který jsou poslední dostupná data, ženy v ČR podstoupily asi 16.900 potratů. Počet dlouhodobě klesá, o deset let dříve jich bylo téměř 24.000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…