Ministr Blažek toho má dost: Zákony platí i pro menšiny, vzkázal do Pardubic

02.07.2023 19:53

MONITORING SÍTÍ Protest stovek Romů v Pardubicích byl svolán v rozporu se shromažďovacím zákonem, sdělil na twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s tím, že účast na něm byla nelegální. Zákony platí pro všechny stejně, pro „většiny“, i pro „menšiny“. Pokud nebudou vymáhány, hrozí České republice podle ministra podobná situace, kterou nyní zažívá Francie. Protesty v Paříži i v dalších velkých městech ve Francii pokračují již šest dní.

Ministr Blažek toho má dost: Zákony platí i pro menšiny, vzkázal do Pardubic
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

V Pardubicích dnes Romové svolali neohlášenou akci, na níž se sešly stovky Romů před hlavním vlakovým nádražím kvůli sobotnímu konfliktu mezi Romy a údajně třemi Ukrajinci. Jeden z Romů při potyčce údajně utrpěl řezné poranění.

Protestující lidé skandovali: „Bezpečnost! Bezpečnost! Bezpečnost!“.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) však bylo shromáždění svoláno protizákonně a účast na akci je tak dle jeho slov nelegální.  „Shromáždění v Pardubicích je svoláno a koná se v rozporu se shromažďovacím zákonem. Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální,“ sdělil ministr na twitteru.

Vzhledem k tomu, že zákony platí pro všechny občany České republiky a musí se dodržovat. Nebylo-li tomu tak, může Česká republika očekávat podobnou situaci, které v posledních dnech čelí Francie. V Paříži i dalších francouzských městech vypukly protesty po zastřelení 17letého mladíka minulé úterý. „Ústava a zákony musejí platit pro každého – „většiny“ i „menšiny“. Jiný přístup může časem dospět k tomu, co sledujeme např. a nejen ve Francii,“ napsal Blažek.

V závěru tweetu dodal, že pokud lidé, kteří se v Pardubicích sešli, chtějí vládu České republiky na něco upozornit, měli by se při tom řídit zákony. „Chtějí-li, jak tvrdí organizátoři, upozornit na něco vládu, měli by tak činit v souladu se zákonem,“ shrnul Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Blažku, proč se mají lidé řídit zákony když ani vláda se jimi neřídí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 03.07.2023 9:06:11
když se ji nějaký zákon nehodí tak ho rychle změní. viz. valorizace důchodů

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …