Ministr Blažek žádá odpovědi. Šlachta si ale za zásahem stojí

09.07.2013 18:37

Ministr spravedlnosti v demisi Pavel Blažek poslal nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi dopis obsahující 22 otázek, které se týkají zásahu policie na Úřadu vlády. Akce, při které byla zadržena blízká spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová, vedla nakonec k pádu celého kabinetu.

Ministr Blažek žádá odpovědi. Šlachta si ale za zásahem stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Blažek oznámil již 19. června po zasedání vlády, že pochybuje o adekvátnosti zásahu policie a požádá o jeho přezkoumání. Nyní to tak učinil. "Ministr Pavel Blažek tím plní zadání vlády, ale odpovědi, vzhledem ke střídání na ministerských postech, už půjdou k rukám nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na jejím rozhodnutí pak bude záležet, jak s nimi naloží," uvedla serveru iDnes.cz mluvčí Štěpánka Čechová.

Blažka například zajímá, zda je v souvislosti s kauzou prověřována i činnost bývalého státního zástupce Libora Grygárka nebo kdo rozhodl o realizaci zásahu formou, kterou nakonec proběhl. "Jaká je účelnost takto vynaložených prostředků ze státního rozpočtu?" ptá se v dopise Zemana.

"Nejde o posuzováni viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takový zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob," řekl v červnu Blažek.

Šlachta si za zásahem stojí

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta zásah, který vedl k obvinění Jany Nagyové a dalších sedmi lidí, stále hájí. Blažkův dopis adresovaný Pavlu Zemanovi označil za úplně zbytečný počin. "Já si za zásahem plně stojím. Já jsem odpovědný a já za toto odpovědnost nesu," uvedl v pořadu Impulsy Václava Moravce s tím, že ministrovy otázky měly směřovat spíše k jeho osobě.

Plukovník Šlachta odmítl, že by k dnešnímu dni bylo provedeno jen několik málo výslechů, jak se uvádí v médiích. Práce na případu je podle něj v plném proudu a média nemají podložené a kompletní informace. "Naši detektivové nepracují deset hodin denně, pracují mnohem víc. Takové informace jsou nepravdivé, výslechů bylo více. My se nezodpovídáme novinářům, ale státním zástupcům," tvrdí šéf ÚOOZ.

Šlachta není schopen říci, jak dlouho bude vyšetřování celé věci trvat, ani kdy budou aktéři kauzy obvinění. "To bych musel mít křišťálovou kouli. Ta práce stojí hrozně moc času. My pracujeme mnohem více než deset hodin denně, abychom tu kauzu dotáhli do konce," řekl.

Nyní policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání končícího premiéra Petra Nečase (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…