Ministr Heger zveřejnil platy šéfů nemocnic. Ředitelům platy klesly

28.12.2011 10:04

Ve vedení fakultních nemocnic letos platy klesaly, přednostům a primářům naopak rostly. Vyplývá to z údajů, které na webu nechal zveřejnit ministr zdravotnictví Leoš Heger. To má dokázat, že ministerstvem řízené nemocnice zajistily růst platů lékařům, kterým se nelíbí, kolik mají a téměř celý rok kvůli tomu protestovali.

Ministr Heger zveřejnil platy šéfů nemocnic. Ředitelům platy klesly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger odkryl, jaké platy mají ředitelé největších českých nemocnic, jejich přednostové a primáři. Zatímco průměrné čisté platy vedení fakultních nemocnic v letošním roce klesly ze 141 na 85 tisíc korun. Přednostům a primářům naopak rostly. Přednostové pobírali letos 73 tisíc a primáři 65 tisíc korun.

Hegerův úřad chtěl zveřejněním údajů dokázat, že alespoň v nemocnicích, které pod ministerstvo spadají, berou ředitelé méně a lékaři, kterým se nelíbí, kolik mají a téměř celý rok kvůli tomu protestovali, se platy zvýšily. „Udělali jsme také kvůli zájmu občanů a médií,“ prohlásil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Po protestní akci „Děkujeme, odcházíme“ stoupl průměrný hrubý příjem všech lékařů v nemocnicích z 50 na 60 tisíc korun.

Někteří ředitelé nemocnic si polepšili

Deník Aktuálně.cz však zjistil, že někteří ředitelé nemocnic dostávají i v letošním roce více. Vyplynulo to z odpovědí, které vedení zdravotnických zařízení v rámci projektu, při němž redakce pátrá po odměnách a platech vysokých státních úředníků, zaslalo. Ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula loni pobíral v průměru 76 tisíc korun, letos má 126 tisíc korun.

Ze 105 na 135 tisíc korun si polepšil i ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Více má také bývalá ministyně zdravotnictví, nyní ředitelka pražské Všeobecné fakultní nemocnice, Dana Jurásková. Její platy jsou ale skromnější. Loni měla v průměru 43 tisíc korun, letos si polepšila na 82 tisíc.

Dramatické pády šéfů Homolky, Plzně i Motola

Strmý pád naopak zaznamenal šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý. Ten ještě loni pobíral v průměru 168 tisíc, letos měl na výplatní pásce 59 tisíc. Ze 145 na 75 tisíc korun spadla i ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová. Šéf Motola Miloslav Ludvík si pak pohoršil ze 160 na 94 tisíc korun. Propad příjmů některých ředitelů nemocnic souvisí se systémem manažerských odměn. Rozhoduje o nich ministerstvo podle úspěšnosti dané nemocnice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…