Ministr Hüner bude dnes jednat s ArcelorMittal Ostrava o prodeji hutí

17.04.2018 6:00

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) bude dnes odpoledne v Praze jednat kvůli možnému prodeji ostravských hutí s generálním ředitelem společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Ášokem Patilem a dalšími členy vedení firmy.

Ministr Hüner bude dnes jednat s ArcelorMittal Ostrava o prodeji hutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner

Jednání se zúčastní také odboráři. Nadnárodní ocelářská skupina ArcelorMittal chce prodejem ostravského podniku získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto, píše ČTK.

Brusel má ve věci rozhodnout do 23. května a případ nyní nekomentuje. Patil minulý týden uvedl, že kdyby komise s prodejem souhlasila, zůstala by huť plně v provozu, jen pod novým vlastníkem. Šéf odborů Josef Středula možný prodej hutí kritizoval. Hüner dříve zdůraznil, že případná transakce nesmí ohrozit zaměstnanost v kraji.

Analytici míní, že ostravské hutě by měly kvůli své ziskovosti nového majitele bez problémů najít. Riziko, že by podnik, který nyní i s dceřinými firmami zaměstnává téměř 7000 lidí, byl uzavřen, je podle nich naprosto minimální. Mezi zájemce mohou patřit zejména velké nadnárodní ocelárny, mimo jiné čínské, dodali.

V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 1,8 miliardy na 28,8 miliardy korun. ArcelorMittal v pátek oznámil, že mezi továrnami, které chce skupina prodat jako kompenzaci, jsou kromě podniků v Ostravě, rumunském Galati a italském Piombinu také makedonský ArcelorMittal Skopje, lucemburský ArcelorMittal Dudelange a provozy v belgickém Lutychu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…