Ministr Kněžínek se vyjádřil k Mynářově kauze. Vidí to takto…

25.01.2019 16:50

Vyjádření prezidentova kancléře Vratislava Mynáře na adresu soudců ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dnes označil za jednání účastníka soudního sporu, nikoli představitele Kanceláře prezidenta republiky. Kněžínek poznamenal, že mu jako ministrovi nepřísluší vyjadřovat se k procesnímu postupu účastníků soudních sporů. Zprávu přinesla ČTK.

Ministr Kněžínek se vyjádřil k Mynářově kauze. Vidí to takto…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Zdůraznil však, že česká justice má jeho plnou důvěru. Mynář dnes stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli neudělení bezpečnostní prověrky. Svůj krok zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu a zpochybnil nezávislost soudců pražského městského soudu.

„Ministru spravedlnosti nepřísluší vyjadřovat se k procesnímu postupu účastníků jednotlivých sporů, oni jsou pány sporu a oni rozhodnou o tom, jak budou případně procesně v konkrétní věci vystupovat včetně toho, že samozřejmě mohou vzít svůj návrh, který podali soudu v zákonem stanovených případech, zpět,“ komentoval Kněžínek Mynářovo rozhodnutí stáhnout žalobu.

Mynářovy výroky na adresu soudců jsou podle ministra spravedlnosti ukázkou práva „každého účastníka soudního sporu zaujmout stanovisko, vyjádřit se“. „Chápal bych to tak, že tady jde o vyjádření účastníka, nikoli úředníka… Chápu to, že je to právní jednání konkrétního účastníka soudního sporu, nikoli jednání představitele Kanceláře prezidenta republiky,“ vysvětlil.

Kněžínek zdůraznil, že česká justice má jeho plnou důvěru, i když připustil, že „v jednotlivých případech může dojít k nějakým excesům“. Podle něho však proto existují procesní nástroje, jimiž účastníci případně mohou namítat podjatost soudců.

Mynář podal na NBÚ správní žalobu, kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal proceduru vyřízení jeho věci a důvody, pro které úřad prověrku neudělil. Prezident Miloš Zeman v minulosti několikrát zopakoval, že kancléř na Hradě skončí, pokud prověrku od NBÚ nezíská. Mynář ale podle dnešního vyjádření prezidentova mluvčího zůstane ve funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…