Ministr Kuba: Obchvat Budějovic je prioritou. Na hranice se ale jezdí po úzké silnici

02.10.2012 9:34

Tři ministři se sešli v Táboře, kde debatovali o dopravní problematice Jihočeského kraje, především o dostavbě D3 a R4. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) považuje za prioritu kraje stavbu obchvatu Českých Budějovic. Přitom ale cesta z Budějovic na hranice s Rakouskem je ostudou. Jezdí se tam po úzké, nebezpečné silnici, kudy denně jezdí stovky kamionů a desítky tisíc aut.

Ministr Kuba: Obchvat Budějovic je prioritou. Na hranice se ale jezdí po úzké silnici
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Před devíti lety se tam stala nejtragičtější autobusová nehoda. U Nažidel zemřelo 20 lidí, další byli zraněni. Od té doby se tam i v okolí odehrálo mnoho vážných i smrtelných nehod.

Obchvat je prioritou

Ministerstvo dopravy chce nyní urychlit výkup pozemků potřebných pro výstavbu obchvatu Českých Budějovic. Stavba komunikace by měla stát 11 miliard korun, a začít by podle ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) mohla za čtyři roky. Dokončena by měla být do roku 2019.

„Na výkup pozemků je na období 2013 a 2014 vyčleněno zhruba 700 až 800 milionů korun. Chceme postupovat tak, abychom v roce 2015 vydali stavební povolení a následně mohli stavbu zahájit," uvedl ministr Dobeš.

Vyvlastňování pomůže?!

Výkup pozemků by měl urychlit nový zákon umožňující vyvlastnění, který prošel sněmovnou.

Přestože Jihočeský kraj trápí přemíra dopravy už mnoho let, cesta z Prahy do Budějovic připomíná horor, nemluvě o tom, že jde o velmi nebezpečný úsek v Česku, přesto považuje nyní Kuba za prioritu právě obchvat Českých Budějovic.

Příští rok by měl být také zprovozněn 25kilometrový úsek dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Ten ulehčí pouze Plané nad Lužnicí a Soběslavi. Samotnému problému – dostat se rychle a bezpečněji z hlavního města do jihočeské metropole, na hranice s Rakouskem a dále na jih to ale neřeší.

"Cesta z Českých Budějovic do Veselí po současné komunikaci první třídy řidiče tolik netrápí. Tam auta příliš nestojí. Skutečnou bolestí jižních Čech je chybějící obchvat Českých Budějovic," říká doslova Martin Kuba, pocházející z Budějovic.

Hudba budoucnosti

Komunikace, která by odklonila tranzitní dopravu z Českých Budějovic, bude navazovat na dálnici D3. Podle Dobeše by mohla v roce 2015 začít stavba úseku mezi Borkem a Bošilcem. Tím by pak dálnice vedla z Českých Budějovic až k Meznu na Benešovsku. V roce 2021 by pak prý mohla na D3 jižně od Českých Budějovic navazovat R3. Ta podle plánu povede až na hranici s Rakouskem. Další pokračování stavby D3 mezi Meznem a Prahou však Dobeš nedokáže přesně odhadnout. "Výstavba ve Středočeském kraji je problematičtější," uvedl ministr dopravy.

Například až v říjnu 2011 získala středočeská část D3 kladný posudek v procesu hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). Zpracovatel dává přednost takzvané západní variantě, podle které se dálnice napojí na pražský okruh u Jesenice a na jih povede kolem Jílového, Netvořic a Maršovic na Heřmaničky, a protne tak turisticky oblíbené Posázaví. Celá dálnice v plánované délce zhruba 170 km (od pražského okruhu na hranice s Rakouskem) měla podle původních slibů politiků už dávno stát nebo být ve vysokém stupni rozestavěnosti.

Kdy však bude celých 170 kilometrů, spojující Prahu s Budějovicemi a dále, rychlostní silnice na hranice s Rakouskem hotovo, nikdo neumí v současné době říct.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…