Ministr Metnar napsal do Ruska: Vážíme si rudoarmějců, ale sochu Koněva dát Moskvě nemůžeme

19.05.2020 21:55

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) napsal svému protějšku do Ruska, že mu Česko nevydá sochu sovětského maršála Ivana Koněva, kterou nechala radnice Prahy 6 v dubnu odstranit z náměstí Interbrigády, protože se jedná o majetek Prahy 6 a nespadá do kategorie válečných hrobů, píší Novinky.cz.

Ministr Metnar napsal do Ruska: Vážíme si rudoarmějců, ale sochu Koněva dát Moskvě nemůžeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Metnar ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi napsal, že Český republika si váží vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa na konci druhé světové války, a pečlivě se stará o jejich hroby. 
 
K žádosti o předání sochy maršála Koněva mu však nemůže vyhovět: „Památník není majetkem ministerstva obrany ani nestál na jeho pozemcích. Rovněž jej podle právních předpisů nebylo možné zařadit do kategorie válečný hrob. O demontáži rozhodlo zastupitelstvo Městské části Praha 6, a podle platných zákonů tak Ministerstvo obrany České republiky není oprávněno vstupovat do vlastnických práv Městské části Praha 6, pod jejíž působnost správa památníku spadá, a tudíž ani není oprávněno rozhodovat o jeho případném předání Ruské federaci,“ upřesnil důvody Metnar.
 
Věří, že česko-ruské konzultace pomohou záležitost vyřešit. „Zároveň se domnívám, že tyto konzultace by mohly být pozitivním impulsem pro bilaterální spolupráci v péči o válečné hroby," sdělil český ministr obrany.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…