Ministr Petříček se chce počátkem roku 2020 sejít s ruským velvyslancem

19.12.2019 18:47

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) předpokládá, že se počátkem příštího roku setká s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským. Řekl to dnes novinářům v reakci na vyjádření ruského ministerstva zahraničí, které kritizovalo zařazení 21. srpna 1968 mezi české památné dny. Podle Petříčka by současné vztahy s Ruskem neměla zatěžovat historie, tou by se měli zabývat historici. Ministr také odmítl, že by Česko kazilo atmosféru česko-ruských vztahů.

Ministr Petříček se chce počátkem roku 2020 sejít s ruským velvyslancem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Petříček zopakoval své vyjádření ze sociálních sítí, že považuje 21. srpen 1968 za jedno z traumatických míst české historie a že je legitimní připomínat si oběti invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Památný den podle něj slouží právě tomuto účelu. Kritizoval také Rusko za relativizování událostí roku 1968.

„Naše vztahy nyní jsou zatěžovány otázkami, které patří historikům, ne politikům,“ uvedl rovněž Petříček. Připomněl, že kvůli věcné a odborné debatě o společné historii vzniklo společné česko-ruské fórum, a na této platformě je Praha připravena o minulosti debatovat. „Je důležité, aby se historie nestala součástí politiky,“ zdůraznil. Vytvoření památného dne ale za zapojení politiky do historie nepovažuje, podle něj jde o připomínku obětí.

Česko si bude 21. srpen připomínat jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Novelu zákona předložilo devět desítek poslanců ze všech klubů kromě KSČM, počátkem prosince ji schválil Senát a Zeman ji minulý týden podepsal.

Ruská diplomacie ve středu uvedla, že Praha se zavedením památného dne vrací k 50 let starým událostem a není ochotna otočit stránku dějin. Komentář, podepsaný tiskovým oddělením ruského ministerstva zahraničí mluvil o velkém rozčarování z českého kroku, který podle textu sotva napomůže vzájemné spolupráci.

Postoj k událostem roku 1968 už letos jednou zasáhl do česko-ruských vztahů. Dva ruští poslanci v červnu navrhli přiznat účastníkům invaze do Československa status válečných veteránů, což v Česku vyvolalo pobouření. Prezident Miloš Zeman si kvůli tomu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…