Ministr Petříček se v Afghánistánu sešel s politiky i vojáky

27.07.2019 11:06

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil Afghánistán, dva měsíce před tamními prezidentskými volbami. Setkal se i s českými vojáky a jednal s afghánskými politiky. Ministr se vyslovil pro stabilizaci regionu a ocenil práci českých vojáků. Začátek jeho návštěvy zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán a při nichž zemřelo přes deset lidí. V dnešní tiskové zprávě to oznámilo české ministerstvo zahraničí.

Ministr Petříček se v Afghánistánu sešel s politiky i vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

V Afghánistánu slouží 350 Čechů, takže jde o dlouhodobě největší zahraniční misi české armády.

Afghánistán čekají v září prezidentské volby, v nichž kandiduje také premiér Abdulláh Abdulláh, který se s českým ministrem sešel. Přiznal, že situace v Afghánistánu i v širším regionu je komplikovaná. Petříček k tomu poznamenal, že vyřešit to lze jedině prostřednictvím mírových jednání zástupců celé afghánské společnosti. „Je to především vnitrostátní proces, ale mezinárodní společenství ho musí podpořit a zodpovědně se musí chovat i klíčoví hráči v regionu. Země má obrovský potenciál, ale dokud nebude bezpečná, nemůže ho využít,“ sdělil ministr.

Afghánský premiér ocenil českou pomoc v rámci koaličních jednotek i pomoc v civilní sféře. Omluvil se Petříčkovi rovněž za komplikace, které provázaly začátek jeho návštěvy. Při pumových útocích v Kábulu zemřelo ve čtvrtek 12 lidí.

Vrátil se k nim při jednání s Petříčkem i afghánský ministr zahraničí Salahuddín Rabbání. „Dnešní útoky bohužel opět ukázaly, že se Tálibán nezměnil, nechce mír a stabilitu, i když říká opak,“ sdělil. Při jednání s ním se Petříček zmínil o tom, že se Češi účastní nejenom přímo operací, ale jsou zapojeni i do výcviku pilotů nebo do oprav vrtulníků. „Ano, výcvik pilotů pro nás hraje klíčovou roli, je velmi užitečný a já doufám, že bude pokračovat i do budoucna,“ sdělil Rabbání.

S českými vojáky se ministr sešel v Kábulu i na základně v Bagrámu, kde Češi působí. Ministr sdělil, že si vyslechl ocenění Čechů a jejich práce „několikrát od generálů NATO i od zástupců afghánské vlády“.

Češi v zemi působí 17 let a za tu dobu zahynulo 14 českých vojáků, což jsou největší ztráty z českých zahraničních misí. Tu nejtragičtější způsobil před pěti lety sebevražedný útok na hlídku poblíž základny v Bagrámu. V jeho důsledku zemřelo pět Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…