Ministr Stropnický dnes otevře unikátní výstavu o protektorátu

07.05.2015 6:08

Unikátní předměty po hrdinech odboje nebo po říšském protektorovi K. H. Frankovi, protektorátní kino nebo autentické předměty z koncentračního tábora nabídne lidem nová výstava Armádního muzea Žižkov na pražském Vítkově. Pořádá ji Vojenský historický ústav (VHÚ). Výstava s názvem V ulicích Protektorátu Böhmen und Mähren bude pro veřejnost otevřena od pátku, dnes ji slavnostně zahájí ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministr Stropnický dnes otevře unikátní výstavu o protektorátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Návštěvníci výstavy, která byla připravena k 70. výročí od konce druhé světové války, se poprvé dostanou do podzemních prostor armádního muzea. V minulosti v nich byly depozitáře. "Tyto podzemní a 'stísněné' prostory tak výrazným způsobem budou evokovat celkovou náladu válečných let v protektorátu," uvedli autoři výstavy. Dodali, že jejím cílem je ukázat, jak lidé prožívali běžný život, jak trávili všední dny, čím se bavili, z čeho měli obavy, jaký způsob žití i přežití zvolili v okupované zemi.

Protektorátní kinematografie se snažila navozovat pozitivní atmosféru

Spoluautor výstavy Zdeněk Štefánik ČTK řekl, že výstava je rozdělena na několik částí. První představuje formou vitríny s módou přerod Československa z demokratického na totalitní stát. Následuje například dobové kino s originálními lavicemi. Promítané protektorátní filmy ukazují, že se dobová kinematografie snažila navozovat pozitivní atmosféru, natáčely se proto především komedie.

Další části výstavy se věnují třeba radiovému spojení, což byla jedna z klíčových činností odboje, nebo holokaustu, represím a stannému právu. "Budou tam naprosto unikátní exponáty, které se této nejtragičtější kapitole věnují," poznamenal Štefánik. Vystaveny budou třeba originální předměty z koncentračních táborů včetně nástrojů, které používali dozorci na mučení vězňů.

Pietní místnost připomene popravené odbojáře

Jednou ze zastávek výstavy je pietní místnost vybarvená na červeno, na barvu krve. Věnuje se popravám během stanného práva. "Ta není zaměřena ani tak na exponáty, jako spíše na prožitek," podotkl Štefánik. Ještě před touto částí návštěvník projde chodbou se sedmi vězeňskými celami. V nich budou předměty po konkrétních osobnostech, které byly v době protektorátu popraveny. Týkají se třeba předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše, který napomáhal odboji, parašutisty Oldřicha Pechala, kterého dlouho mučilo gestapo, nebo redaktorky ilegálního časopisu Boj Ireny Bernáškové. K vidění budou i motáky Josefa Mašína, jednoho z členů legendární odbojářské skupiny Tří králů.

Chybět také nebudou části věnované protektorátní výrobě, bombardování, Pražskému povstání a "vyúčtování" s Němci.

Výstava bude otevřena nejméně do konce letošního roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…