Ministr Stropnický v Africe: Naši vojáci tu mají těžké podmínky

25.04.2014 21:24

Ministr obrany Martin Stropnický dnes navštívil české vojáky v africkém státě Mali. Poprvé ve funkci tak zavítal mezi účastníky některé ze zahraničních misí. Stropnický do hlavního města Bamaka a výcvikového centra v Kati přijel jen pár dní předtím, než vláda projedná návrh na prodloužení mandátu pro působení českých vojáků v africké zemi.

Ministr Stropnický v Africe: Naši vojáci tu mají těžké podmínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Osobně jsem se přesvědčil, v jak těžkých podmínkách tady čeští vojáci slouží," řekl po skončení cesty Stropnický. Na pondělní jednání vlády předloží materiál, na jehož základě by se působení Čechů v Africe mělo prodloužit. Podle ministra by vojáci ze střední Evropy mohli být v Mali nasazeni, dokud potrvá mezinárodní mise EUTM. „Budu o tom mluvit s náčelníkem generálního štábu i prezidentem republiky, který zahraniční mise podporuje," uvedl Stropnický.

Češi hlídají velitelství v hotelu

Česká armáda se postupně stahuje z Afghánistánu, kde ve velkém měřítku působila v uplynulých letech. Těžiště zájmu ozbrojených sil Západu se čím dál více přesouvá právě na „černý kontinent". Současný mandát pro zapojení vojáků do výcvikové mise pod hlavičkou Evropské unie skončí v červnu.

Platný mandát počítá s maximálním nasazením 50 českých vojáků do výcvikové mise. V Bamaku jich je nyní 34 v jednotce, která hlídá velitelství celé operace sídlící v bamackém hotelu Nord Sud. Další čtyři vojáci působí na výcvikové základně v Kati. Trénují zdejší ozbrojené síly, aby byly samostatně schopné boje proti islamistům na severu země.

Ministr obrany v Africe nepřenocoval

Stropnický byl v Mali „na skok". Do Afriky vyletěl brzy nad ránem, ve vlasti přistane zhruba hodinu po půlnoci. Ministr chtěl osobně poznat místo, kde jeho vojáci působí. Spolu s ním do Mali zavítali členové sněmovního výboru pro obranu.

Před rokem zahájila Francie operaci Serval namířenou proti extremistům napojeným na teroristickou skupinu Al-Káida, kteří v roce 2012 obsadili sever Mali. Následně se připojila Evropská unie s výcvikovou misí. V jejím rámci Češi nejprve chránili velitelství v hlavním městě Bamaku a později se zapojili do výcviku maliských ozbrojených sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…