Ministr Zaorálek vytkl prozatímní šéfce NGP způsob odvolání Budaka

26.11.2019 20:12

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vytkl prozatímní ředitelce Národní galerie Praha způsob, jakým odvolala Adama Budaka z funkce kurátora speciálních projektů galerie. Anna-Marie Nedoma, kterou ministr pověřil vedením instituce na konci září, má podle něj napříště personální změny konzultovat s ministerstvem. Důvody, jimiž Nedoma odvolání Budaka Zaorálkovi zdůvodnila, ale ministr považuje za závažné. ČTK to dnes po zasedání garanční rady galerie, kterou ministr svolal, sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Ministr Zaorálek vytkl prozatímní šéfce NGP způsob odvolání Budaka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Nedoma v půlce listopadu propustila kurátora Budaka, kterého do instituce přivedl její někdejší ředitel Jiří Fajt. Svůj krok odůvodnila nadbytečností Budakovy pozice a tím, že Budakovo propuštění bylo mimo jiné nutné pro konsolidaci galerie z organizačního a finančního hlediska.

Proti odvolání Budaka vznikla petice, podepsalo ji asi 250 lidí. V otevřeném dopise Zaorálkovi uvedli, že po Jiřím Fajtovi a Otto M. Urbanovi jde o třetí odchod odborné osobnosti, se kterou se galerie musí vyrovnat. „Okolnosti propuštění Adama Budaka jsou přinejmenším kontroverzní a eticky diskutabilní,“ stojí v petici.

„Paní generální ředitelce jsem zdůraznil, že jakékoliv budoucí personální změny musejí být příště konzultovány s vedením Ministerstva kultury. Vytkl jsem jí také způsob, jakým byl Adam Budak odvolán, a jak neúplně a nejasně o této záležitosti informovala veřejnost. Nicméně důvody, které mi generální ředitelka k odvolání A. Budaka sdělila, považuji za vážné,“ uvedl Zaorálek.

Prozatímní ředitelka Národní galerie dnes ministrovi kultury a garanční radě galerie jako hlavní argumenty pro odvolání Budaka jmenovala to, že nepředložil výstavní radě galerie ke schválení „jediný vlastní realizovatelný projekt na rok 2020“, podnikal služební cesty bez jasného účelu a přínosu pro galerii, spojené s extrémními cestovními výdaji, nebo že vyplácel některým umělcům, jejichž výstavy si prosadil, vysoké honoráře za vytvoření díla a vystavení v Národní galerii; podle ředitelky obvykle umělci v prestižních galeriích a nekomerčních muzeích vystavují bez nároku na honorář.

Budak podle ní při nástupu do Národní galerie podepsal prohlášení, že nevykonává žádnou jinou výdělečnou činnost, ačkoliv ji později vykonával. Nedoma také uvedla, že podle americké Transparency International Budak zkreslil vědomě svou předešlou praxi, její délku a důvody zániku pracovního poměru.

Adam Budak byl v roce 2014 jmenován do funkce hlavního kurátora Národní galerie. Tato funkce byla posléze Fajtem zrušena a Budak se stal kurátorem speciálních projektů. Teď běží Budakovi v galerii výpovědní doba do 31. ledna 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…