Ministr čeká miliardy od lidí za státní dluhopisy

17.09.2011 8:31

Státní dluhopisy, které prosazuje ministr financí Miroslav Kalousek, mají zaručit bezpečný, garantovaný výnos. Ekonomové však vidí na dluhopisech i určité nevýhody.

Ministr čeká miliardy od lidí za státní dluhopisy

Ministerstvo financí jim říká spořicí státní dluhopisy, které si budou moci začátkem listopadu Češi poprvé koupit. Stát se tak snaží získat další peníze na financování svého provozu. Ministr financí Kalousek se netají tím, že je s tímto návrhem spokojený a věří, že o něj bude velký zájem. Oproti tradičním termínovaným nebo spořícím účtům mají určité výhody a vyplatí se jen někomu.

"Naším cílem je nabídnout občanům bezpečnou investici pro jejich úspory a zároveň neplatit úrokové výnosy ze státního dluhu pouze velkým finančním skupinám, ale právě i drobným investorům," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Státní dluhopis je bezpečný a garantovaný, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo financí je přesvědčeno, že lidé budou mít o státní dluhopisy, které si bude možné objednat od 3. října do 1. listopadu, opravdu velký zájem. Pokud se akce povede, stát získá od lidí 10 miliard. "Státní dluhopis je bezpečný, konzervativní a má garantovaný úrokový výnos. To znamená, že co do něj člověk vloží, to z něj získá zpět a ještě za to získá odpovídající úrok," vysvětluje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Moc nevyděláte, říkají ekonomové

Ekonomové ale tvrdí, že na státních dluhopisech se moc vydělat nedá. Dluhopisy se splatností jeden rok přinášejí dvouprocentní úrok, tedy stejně jako některé spořicí účty v bankách. A stát nabídne i pětileté, ale u nich je výnos v prvních letech tak nízký, že při předčasném výběru člověk ještě spláče nad výdělkem. Až v posledním roce je totiž výnos 6 procent, zatímco v prvním je to 0,85 procenta.

Investice do státních dluhopisů je tedy spíše pro lidi, kteří nechtějí nic riskovat a mohou peníze dlouhodobě postrádat.

Čtěte také:

Ministr Kalousek: Dluhopisy pro domácnosti konečně tu

Půjčte státu. Kalousek prodává dluhopisy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…