Ministři Kerry a Steinmeier: Naplňování rezoluce OSN o Sýrii bude obtížné

19.12.2015 17:23

Ministři zahraničí USA a Německa Frank-Walter Steinmeier a John Kerry upozornili, že naplňování usnesení Rady bezpečnosti OSN na podporu mírového procese v Sýrii bude složité. Problém s textem, který RB OSN v pátek jednomyslně schválila, má syrská opozice. Vadí jí především chybějící zmínka o osudu prezidenta Bašára Asada.

Ministři Kerry a Steinmeier: Naplňování rezoluce OSN o Sýrii bude obtížné
Foto: M.Kutilová
Popisek: Kurdské město Kobaní v Sýrii navštívila válečná novínářka M. Kutilová

Steinmeier dnes řekl, že navzdory schválení rezoluce má Sýrie před sebou ještě mnoho překážek. "Nikdo z nás nepodceňuje těžkosti a překážky, které je nutné překonat na cestě k ukončení občanské války v Sýrii," prohlásil Steinmeier v Berlíně po společné tiskové konferenci s čínským protějškem Wangem I. Ten ocenil, že rezoluce je "velmi vyvážená".

Bez iluzí

Text obsahuje všechny prvky plánu vypracovaného hlavními velmocemi na zasedáních v říjnu a listopadu ve Vídni, včetně zastavení palby a zahájení rozhovorů mezi vládou v Damašku a opozicí. Nezmiňuje se však o nejspornějším bodě, a sice o budoucí úloze syrského prezidenta Bašára Asada. Podle rezoluce by jednání mezi vládou a opozicí o ukončení války, která trvá už čtyři a půl roku, měla začít na počátku ledna. Do šesti měsíců od začátku jednání má být vytvořena důvěryhodná přechodná vláda, do 18 měsíců by se pak měly uskutečnit svobodné volby pod dohledem OSN.

"Doufáme, že budeme schopni to udělat v lednu," řekl opatrně k plánu zahájení jednání mezi opozicí a vládou zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura a zdůraznil, že musí být vzhledem ke komplexnosti procesu "realistou".

Americký ministr zahraničí John Kerry také poukázal na to, že je třeba "bez iluzí" vidět obtížnost vytyčeného úkolu. Ta spočívá mimo jiné v podmínkách zastavení bojů. "Doufáme, že v lednu budeme schopni zcela naplnit příměří, které bude znamenat konec explozí, konec bombardování a zastavení palby a útoků ze strany jedněch i druhých," řekl Kerry v New Yorku.

Problémy má s textem i syrský disident Michel Kilo

Opatrnost přetrvává i proto, že rezoluce neřeší klíčovou otázku, zda má odejít prezident Asad. To si přejí západní mocnosti, zatímco Rusové ho tvrdošíjně podporují.

"Vzhledem k realitě v terénu a obejití otázky osudu Bašára Asada je dohoda naprosto nepřijatelná," řekl Sámir Načár, který je členem výkonného výboru Syrské národní rady (SNC). Ta je exilovou opoziční koalicí. Před nalezením mechanismu zajišťujícího trvalý klid zbraní je podle Načára nutné zastavit bombardování ze strany Asadova režimu i Rusů.

Problémy má s textem i syrský disident Michel Kilo, který žije ve Francii. "Mír dělají činy. Netoužíme po dalších dokumentech a krásných větách," řekl Kilo agentuře AFP.

Návrh rezoluce rovněž poznamenává, že zastavení palby se netýká útočných nebo obranných akcí proti skupinám považovaným za teroristické organizace. To znamená, že příměří se nedotýká leteckých náletů Ruska, Francie a koalice vedené Spojenými státy.

Ruský prezident Vladimir Putin v novém televizním dokumentu, který má být odvysílán v neděli, podle tiskových agentur prohlásil, že ve snaze o urovnání syrského kongliktu dokáže Moskva snadno spolupracovat se všemi stranami, včetně USA a Asada.

"Pokud jde o syrskou krizi, je pro nás snadné spolupracovat jak s prezidentem Asadem, tak s americkou stranou. Nedávno jsem o tom hovořil s (americkým) prezidentem (Barackem) Obamou a s našimi přáteli ze Saúdské Arábie a dalších arabských zemí," prohlásil Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…