Ministři z EU budou v Praze jednat o zaměstnání uprchlíků

13.10.2022 6:30

Ministři a ministryně práce a sociálních věcí z členských zemí EU se dnes sejdou v Praze na dvoudenním zasedání. První den se zaměří na podporu zaměstnávání ukrajinských uprchlíků, druhý den se pak budou věnovat debatě o opatřeních ke zmírnění dopadů drahých energií.

Ministři z EU budou v Praze jednat o zaměstnání uprchlíků
Foto: Hana Brožková
Popisek: Místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Akce je součástí českého předsednictví, jednání bude řídit český ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Ve čtvrtek se téma bude týkat příchodu uprchlíků a jejich integrace na trh práce. Měla by se připojit i zástupkyně ukrajinské vlády - alespoň on-line. Bude to sdílení zkušeností jednotlivých států, které se s tím vypořádávají. V pátek se zaměříme na téma energetické chudoby a dopadů vysokých cen energií na domácnosti a hledání řešení," řekl ČTK Jurečka. Podotkl, že jednání je neformální, výsledné závěry tedy ministři budou schvalovat až na své prosincové radě.

Většinu válečných uprchlíků z Ukrajiny tvoří ženy a děti. Příchozí mohou získat vízum k dočasné ochraně. S ním pak mívají sociální zajištění, zdravotní péči, přístup do škol či možnost práce bez pracovního povolení. Podle podkladů k jednání přístup k sociálnímu systému není v členských zemích jednotný a rozsah poskytovaných dávek se liší. Ministři budou diskutovat také o tom, zda je podpora EU pro země s nejvyšším počtem uprchlíků dostatečná a jak by měla vypadat dál, pokud uprchlická vlna zesílí.

Experti na sociální problematiku a migraci doporučují zaměstnávání uprchlíků podpořit a co nejvíce využít jejich vzdělání a dovednosti. Podle odborníků se díky práci usnadní integrace, zajistí soběstačnost lidí a sníží státní výdaje na pomoc. Podmínkou je jazyková příprava i dostatek míst v předškolních či školních zařízeních, aby rodiče mohli do práce chodit.

Tématem druhého dne budou opatření ke zmírnění dopadů rostoucích cen energií. Podle podkladů se situace musí řešit na evropské i vnitrostátní úrovni. Státy by měly například poskytovat pobídky k přechodu domácností na obnovitelné zdroje či k zateplování či upravit sociální systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…