Ministři zamířili do vyloučených lokalit v Karviné

06.06.2014 17:56

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zamířili na sever Moravy do sociálně vyloučených lokalit. Obyvatelé problematické karvinské čtvrti Nové Město se na vládní návštěvu připravili. Ulice byly čistší, než je obvyklé. Napsal server ČT24.

Ministři zamířili do vyloučených lokalit v Karviné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

Úklid ale nedokázal zakrýt problémy, se kterými se lidé v těchto oblastech potýkají. Jedná se o nevyhovující ubytovny, za které se často platí nepřiměřené částky. Systém výplaty příspěvků na bydlení je nastavený tak, že se v ubytovně platba počítá podle počtu osob. Provozovatelé se tak snaží mít i v malých místnostech co největší počet nájemníků.

Nechceme platit předražené nájmy pseudopodnikatelům

„V žádném případě nechceme platit předražené nájmy některým pseudopodnikatelům. Viděli jsme odstrašující případ na Šluknovsku, kde za byt 2+1 o rozloze odhadem 60 metrů, a byt to byl pouze v názvu, stát platí 8 500 korun. Tržní cena tohoto pseudobytu je tak 300 korun," komentoval podle ČT 24 Chovanec.

Zneužívání doplatků na bydlení by měla zamezit novela zákona o hmotné nouzi i nový zákon o sociálním bydlení. Předloha o hmotné nouzi je v připomínkovém řízení, norma o sociálním bydlení ale vejde v platnost nejspíš až v roce 2016.

„Mým cílem je především boj s nezaměstnaností a s chudobou. Tento region je těmito dvěma jevy úplně nejvíce postižen. Diskutovali jsme o tom, jaké nástroje nejlépe používat, abychom pomohli lidem, kterým dělá potíže umístit se na trhu práce,“ prohlásila Marksová na tiskové konferenci. Ministryně také prohlásila, že by příště mohla udělat návštěvu neplánovaně, aby mohla vidět realitu, a ne poklizené ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…