Ministryně Marksová likviduje Drábkovu reformu. Úředníci prý rozdávají sociální dávky bez prověřování

27.05.2014 10:31

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) tvrdí, že se na dávkách přeplácejí miliardy korun, hodlá proto zpřísnit kontroly. Výplatu sociálních dávek by navíc mohly mít znovu na starosti obce. Úřady práce nestíhají prověřovat oprávněnost žádostí. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Ministryně Marksová likviduje Drábkovu reformu. Úředníci prý rozdávají sociální dávky bez prověřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se rozhodla, že vrátí administrativu spojenou s vyplácením dávek zpět obcím, jako tomu bylo před nástupem exministra Jaromíra Drábka (TOP 09), který zavedl centrální vyplácení přes úřady práce.

„V současné době probíhají jednání a diskuze se Svazem měst a obcí. Monitorují zájem a ochotu měst administrovat především dávky pomoci v hmotné nouzi," potvrdila serveru Kateřina Beránková z Generálního ředitelství Úřadu práce pod Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Úředníci podle ní zvládnou zkontrolovat sotva 15 procent žádostí o příspěvek na živobytí a jen 1,5 procenta žádostí o doplatek na bydlení, který se přitom řadí k nejvíce zneužívaným sociálním dávkám.

Drábkova změna kýžená pozitiva nepřinesla

Změně je nakloněný i Svaz měst a obcí s tou podmínkou, že obce budou o sociálních dávkách jen rozhodovat, jejich výplatu nadále zajistí úřady práce.

Úřady práce začaly vyplácet nepojisté sociální dávky lidem v roce 2012 za bývalého ministra Jaromíra Drábka. Ten se snažil výplatu všech sociálních dávek sjednotit pod jednu střechu. Věřil, že tak bude mít resort dávky pod kontrolou a ušetří.

To se ale nenaplnilo. Podle Beránkové resort lidem vyplatil rekordních 69,6 miliardy korun, tedy o 3,6 miliardy více než před pěti lety, jak vyplývá ze statistik Úřadu práce. Za nárůst podle vedení resortu může právě nedostatečná kontrola, dodává Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…