Ministryně Válková byla u výslechu

10.07.2014 9:14

Známý pražský lobbista Ivo Rittig podle zjištění Práva nese s nelibostí, že se ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) sešla s kriminalistkou protikorupční policie Janou Šebkovou. Ministryně totiž byla v úterý podat vysvětlení na protikorupční policii v Dlážděné ulici. Podle deníku šlo o kauzu plánovaného a pak zrušeného tendru elektronických náramků pro domácí vězně.

Ministryně Válková byla u výslechu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Jana Šebková z ÚOKFK v minulosti například vedla vyšetřování údajné korupce litoměřických soudců či bývalého poslance a exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Nyní řeší kauzy Homolky a elektronických náramků.

Lobbista Ivo Rittig se k jejich setkání na ÚOKFK kriticky vyjádřil na Twitteru. „Válková včera byla na ÚOKFK za Šebkovou, co nutí Dbalého bez právníků, aby řekl moje jméno kvůli Homolce,“ napsal Rittig. Oživil tak informaci Práva, že bývalý generální ředitel Homolky Dbalý čelil nátlaku protikorupční policie. Dva detektivové prý po něm bez přítomnosti advokátů chtěli, aby jmenoval Rittiga a jednoho ještě nedávno činného vysokého politika jako osoby, které měly mít z nemocnice a jejích zakázek prospěch. Podle lobbisty měla být jedním z detektivů právě Šebková.

Není prý jasné, kdo Rittiga tak rychle informoval o výslechu Válkové, ani že s ní jednala právě Šebková. Rittigova informovanost údajně překvapila i samotnou Válkovou.

Válková odmítla, že by s Šebkovou hovořila i o jiných kauzách

Ministryně musela podat vysvětlení v souvislosti s trestním oznámením, které kvůli tendru na náramky podal v červnu její bývalý náměstek pro vězeňství Pavel Štern. Ten totiž tvrdil, že původně chystané výběrové řízení mohlo skončit fiaskem kvůli nestandardním pokynům Válkové, jež prý požadovala některé informace o průběhu tendru. Ta týž den, kdy Štern zveřejnil podání svého oznámení, rozhodla o zastavení celého projektu.

Ke zrušení tendru prý Válkovou vedly velké pochybnosti o transparentnosti řízení a nedostatek informací, které by tyto pochybnosti rozptýlily, proto údajně odmítla převzít za projekt odpovědnost.

Válková podle Práva ve středu odmítla, že by s policií hovořila o čemkoli jiném, například o aktuálním případu kolem obviněného bývalého šéfa pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

„Byla jsem podat jen vysvětlení a nepadla jediná otázka či náznak z mé strany či ze strany kohokoli jiného týkající se něčeho jiného. Žádná Homolka,“ uvedla Válková.

Totéž Právu prý potvrdil i šéf ÚOKFK Milan Komárek. „Paní ministryně se účastnila úkonů, byla podat vysvětlení. Rozhodně tam nebyla na žádném jednání kvůli nějaké další kauze, ani by to tímto způsobem nešlo,“ cituje deník Komárka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…