Ministryně a její náčelník. Černochová a Řehka, dva rozhovory, velmi podobný pohled

08.10.2022 22:11

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a nový náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v otázkách obrany a bezpečností vyzdvihli v nejnovějších rozhovorech naše členství v Severoatlantické alianci a finanční podporu USA s cílem modernizace české armády. Shodují se, že je potřeba vojensky revidovat obranné scénáře.

Ministryně a její náčelník. Černochová a Řehka, dva rozhovory, velmi podobný pohled
Foto: Hana Brožková
Popisek: Karel Řehka při povyšování na generálmajora

Ruská mobilizace podle Řehky jednoznačně ukazuje, že bez ní Rusko již nebude schopno dál působit. To, že Rusko je hrozba, se samozřejmě odrazilo do všech obranných dokumentů Aliance a odrazilo se to v plánování naší obrany,“ říká náčelník generálního štábu v rozhovoru pro Novinky.cz.

Ministryně Černochová na dotaz Seznam Zpráv v reakci na částečnou mobilizaci v Rusku uvedla, že i Česko se na podobný krok připravuje. „Snažíme se na to mechanismy co nejlépe připravit. Žili jsme tady tři dekády v iluzi, že nějaké větší válečné konflikty nemohou nastat a že se nacházíme na mírovém kontinentu, bohužel realita je jiná.“

Oba se ve svých odpovědích shodují, že výhrůžky jadernými zbraněmi ze strany Ruska zvyšují napětí. Řehka nevylučuje možnost, že dojde k jejich použití. „Ty zbraně mají, takže je možné, že je použijí. Ruské vedení už ukázalo, že se dokáže rozhodovat iracionálně, nevhodně, nebezpečně a nezodpovědně,“ podotkl.

Černochová věří, že při jejich použití nehrozí českým občanům žádné vážné důsledky. „Pevně věřím, že se to nestane, použití taktické jaderné zbraně na Ukrajině, to nebude mít vůbec žádný dopad na české občany,“ zmínila na základě vzdálenosti mezi Ukrajinou a Českem.

Naopak pro Ruskou federaci by použití jaderných zbraní mělo podle Řehky „dlouhodobě katastrofální důsledky“. Připomněl v této souvislosti i postoj NATO. „Američané – hlavní jaderná velmoc – se vyjádřili tak, že to Rusové nemají dělat, protože to pro ně bude mít katastrofální důsledky, a že se nenechají zastrašit a že budou Ukrajinu podporovat dál,“ doplnil.

Řehka při svém nedávném nástupu do funkce představil svou prioritu, a sice, aby byla armáda bojeschopná. „Musíme mít připravené lidi, profesionálně vycvičené a dobře vyzbrojené. Musí mít bojovou morálku. A také musíme mít adekvátní doktríny a obranné plány,“ poznamenal.

Je třeba se připravit na obranu Evropy: „Dnes se Aliance připravuje hlavně na scénář po aktivaci článku pět, na boj vysoké intenzity na evropském válčišti. Koneckonců NATO říká, že bude bránit každý centimetr území členských států. Na to připravujeme i my a také proto chceme udělat revizi obranných scénářů a plánů,“ zopakoval.

Šéfka resortu obrany popisuje invazi ruských vojsk na Ukrajinu jako „nepříjemný budíček“. „Řada zemí musí přepracovat některé své strategické dokumenty,“ říká.

K bojeschopnosti české armády by podle ministryně Černochové měly přispět peníze od Spojených států, přislíben máme ekvivalent zhruba 2,7 miliardy korun, určeny jsou hlavně pro modernizaci české armády i pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu.

„Pomoc funguje tak, že se za finanční prostředky bude logicky nakupovat materiál z USA. My v naší výbavě máme celou řadu tohoto materiálu už dnes, takže moji kolegové prohlížejí rozpočet příštího roku a dalších let. Kdy peníze přijdou, není jasné,“ přiblížila v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ministerstvo obrany odeslalo nezávaznou nabídku americké straně. „Chceme nakupit 24 letounů F-35,“ řekla Černochová. V říjnu by měli zástupci českého resortu obrany v USA začít jednání o parametrech pořízení a provozování letounů a probíhají jednání o pořízení bojových vozidel pěchoty.

„Pokud pořídíme letoun páté generace (americký stroj F-35), tak to bude na čtyřicet let a musíme se už teď zabývat tím, jak v té době budeme válčit,“ upozorňuje zároveň Řehka.

Ten také apeluje na co nejrychlejší zvýšení výdajů na obranu na dvě procenta HDP, to vláda plánuje v roce 2024. „Musíme být schopni peníze efektivně utrácet. Musíme dovybavit těžkou brigádu, nahradit nadzvukové a vrtulníkové letectvo,“ pokračuje náčelník generálního štábu, podle něhož je varovné, že česká armáda stárne, a to i na nižších funkcích.

„Jestli někdo mluví o tom, že budeme diskutovat o těch dvou procentech, tak podle mě je to nebezpečná diskuse a škodí nám to jako České republice,“ dodává generál Řehka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…