Miroslav Poche se překvapivě vyjádřil o migraci a Rusku

08.08.2018 11:30

Europoslanec za ČSSD a politický tajemník na Ministerstvu zahraničních věcí Miroslav Poche se domnívá, že bychom měli pomoci Itálii v otázce migrační krize. Formy pomoci jsou podle jeho slov různé.

Miroslav Poche se překvapivě vyjádřil o migraci a Rusku
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Poche se domnívá, že tím, že by Česko přijalo z Itálie několik lidí, dokázalo by svou deklarovanou solidaritu. Jejich žádosti o azyl by vyřídilo a pak je vrátilo zpět do země původu, nebo tam, kde by jim byl udělen azyl. „Musíme udělat racionálnější kroky, tedy ustanovit legitimní režimy a podpořit je, aby samy zabránily lidem v cestě do Evropy. A pak v subsaharské Africe musíme rozvojovou pomocí zajistit, aby tam ti lidé mohli žít, aby tam měli zavlažovací systémy, aby byl dostatek potravin a aby měli práci,“ míní také Poche.

Anketa

Chcete, aby Jiří Paroubek zasedl v Senátu?

44%
56%
hlasovalo: 8795 lidí

Na otázku, že na lodích jsou viděni samí mladí muži, pak Poche odpověděl, že jde o to, že rodina se složí na nejsilnějšího mladého muže, který se ze subsaharské Afriky dostane na člun. „A ten pak bude z Evropy posílat peníze,“ poznamenal. 

„Řešení migrace je pomáhat na místě, což děláme velmi málo, pak repatriace i dohody o volném obchodu, aby země sem mohly dovážet produkty, většinou zemědělské, které nekonkurují těm našim,“ shrnul tuto otázku.

Poche se měl stát ministrem zahraničních věcí, s jeho nominací však nesouhlasí prezident Miloš Zeman. Nyní tak resort diplomacie řídí stranický předseda Jan Hamáček. „Probíhal tu nějaký korespondenční ping-pong mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem, jehož se soc. dem. neúčastnila, a výsledkem bylo nejmenování navrženého kandidáta. Jak dlouho situace může vydržet, záleží na tvrdohlavosti pana prezidenta nebo váhavosti pana Babiše, ne na mně ani Janu Hamáčkovi. Určitě to není komfortní situace pro zahraničí politiku, na druhou stranu jsou parlamentní a vládní prázdniny,“ sdělil Poche s tím, že si myslí, že situace se musí maximálně do dvou měsíců vyřešit. 

On sám rozhodně neuvažuje, že by mohl ze situace vycouvat. „A to především proto, že důvody, které v květnu a červnu zaznívaly, byly dost zástupné a vágní, a zároveň je pro mě jako demokratického, evropsky a liberálně smýšlejícího člověka velmi složité si představit, že bych ustoupil tlaku předsedy KSČM Vojtěcha Filipa,“ dodal Poche.

Závěrem se pak také vyjádřil k ruskému vlivu na americké volby. „Závěry vyšetřování ukazují na to, že se Rusko snažilo ovlivňovat volební kampaň. Tomu čelí mnohé země i v EU včetně nás, ale to není něco, co bych Moskvě vyčítal. Myslím, že to dělají i jiné země, třeba Turecko se snažilo ovlivňovat volby v Nizozemí, Německu i Rakousku. Musíme se tomu bránit všemi diplomatickými prostředky,“ zmínil Poche s tím, že za mnohem horší však považuje energetickou bezpečnostní politiku Ruska vůči střední a východní Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…