Miroslava Němcová: „Chystají se podřezávat krky.“ Není prý rozhořčená

19.01.2024 7:40 | Monitoring

Největší cvičení NATO od konce studené války začne příští týden. Je třeba se připravit na éru, kdy se může stát cokoli, uvedl předseda vojenského výboru aliance Rob Bauer. To samé říká i náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Podle opozičních zástupců jde o strašení a s výroky by se měl mírnit. V Událostech, komentářích se jej zastávala senátorka Miroslava Němcová (ODS). Lidé by o přípravách armády na konflikt měli prý slyšet častěji, musí chápat rizika. Protože Rusko chystá něco velkého.

Miroslava Němcová: „Chystají se podřezávat krky.“ Není prý rozhořčená
Foto: ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v pořadu Události, komentáře

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí
Největší cvičení NATO od konce studené války začne příští týden. Kromě členských státu se jej účastní i armáda Švédska a celkem na 90 tisíc vojáků. Předseda vojenského výboru aliance Rob Bauer dnes řekl, že NATO musí projít transformací s cílem být schopné obstát ve válce a připravit se na éru, v niž se může stát cokoliv a kdykoliv. Společnost to považuje za strašení.

O připravenosti na jakýkoli vývoj konfliktu na Ukrajině opakovaně hovoří i náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka, který v pořadu Interview ČT 24 na podzim hovořil o snaze připravit se na velký konflikt.

Poslanec Radek Vondráček z hnutí ANO, který byl také hostem, uvedl, že by byl rád, aby Řehka s válečnou rétorikou mírnil: „Vnímal jsem rozhovor pana Řehky snad den před Vánoci, kde mluvil o přípravách na jadernou válku. Já bych opravdu poprosil o nějakou střídmost v těch vyjádřeních. Někdo by už měl říct, aby se mírnil. Ano, armáda se má připravovat na jakoukoli variantu, ale ta veřejná vyjádření, prosím vás, nějak ztlumit. Vyvolává to emoce, pan Řeka by měl ubrat. Ať vystupuje spíše ministryně obrany,“ prosil Vondráček o střídmost ve vyjadřování.

Senátorka Miroslava Němcová se generála Řehky zastala s tím, že je pro svou funkci velice kompetentní. „Já považuji pana náčelníka za velmi profesionální osobu a jsem velmi ráda, že v této době, kdy opravdu zuří válka téměř za našimi hranicemi, že takového kompetentního člověka v čele generálního štábu máme. On mluví o stejné věci, o které mluví předseda vojenského výboru NATO. I on říká, že musíme změnit své myšlení z éry, kdy bylo vše předvídatelné, na éru, kdy se může stát cokoli a naší povinností je se na to připravit,“ uvedla.

Výroky, že je třeba se připravovat na možný konflikt nevnímá jako strašení, naopak vědomi, že jsme připravováni, nás může obav zbavit. „Bavíme-li se o obavách, o strachu, ty jsou přirozené. Myslím, že každý má hrůzu z toho, že by žil ve stavu v jakém žijí třeba dnes Ukrajinci. Ale ta informovanost, budeme-li počítat s tím, že máme armádu, která si ví rady a bude nám sdělovat, že se připravuje na možná ohrožení a že budeme v této chvíli tyto informace přijímat, to nás těch velkých obav trochu zbaví a snímá z nás tíhu té hrůzy,“ věří Němcová.

Nemyslí si, že by se měl generál Řehka mírnit ve svých veřejných vyjádřeních: „Já jsem nezaznamenala takové vyjádření, které by mě od pana šéfa generálního štábu rozhořčilo. Já naopak bych očekávala častější informace, ať už od něj nebo od lidí, kteří jsou v armádě, aby občanskou veřejnost informovali natolik, aby všechny vrstvy společnosti začaly chápat ta rizika, která se na nás valí,“ pokračovala členka horní parlamentní komory.

Upozornila, že také Rusko významně posiluje svou armádu: „Když si připomeneme, že Rusko pro letošní rok ze svého rozpočtu vyčlenilo téměř třicet procent na vyzbrojování, oni tomu říkají posílení obrany, ale to znamená jít podřezávat krky všem, na které se vzpomenou. Zároveň doplnilo rozpočty těch silových rozpočtu ministerstva vnitra a tajné policie, to v součtu dává čtyřicet procent, tak co asi čekáme, že udělají? Oni se důkladně vyzbrojují a připravuji se, že válku, kterou nyní vedou proti Ukrajině, ještě zdesetinásobí,“ upozornila.

To vše se může podle ní obrátit v budoucnu i proti nám: „Rusko říká, že my jsme nepřátelskou zemí. Každou chvíli slyšíme nějaké výhrady proti Polsku, Pobaltí, Finsku, Švédsku apod. Myslím si, že být připraven je vždy výhodou,“ dodala senátorka.

Následně uvedla, že nerozumí vyjádřením šéfky poslaneckého hnutí ANO Aleny Schillerová, která uvedla, že nepotřebujeme tanky, ale potřebujeme silnice. „To v podstatě bylo prohlášení, které mířilo směrem k volbám, které nás v letošním roce čekají. A podle mého názoru to řekla proto, protože se snaží vypálit rybník jejich konkurentům na politickém spektru a nalákat k sobě lidi, kteří chodí demonstrovat do ulic a tvrdí, že existuje nějaká diplomatická cesta a je možné zastavit válku tím, že se podvolíme ruským požadavkům. A část z nich jsou skutečně Putinovi sympatizanti,“ řekla Němcová, členka ústavně-právního výboru.

Dalším tématem byl spor o korespondenční volbu, kterou prosazuje vláda. Ve čtvrtek večer skončil druhý den jednání o korespondenčním hlasování. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura řečnil téměř jedenáct hodin. Podle zástupců opozice je tento návrh v rozporu s Ústavou. V debatě zůstalo přihlášených před 70 poslanců a dostalo se pouze na dva z nich.

Podle Němcové je úkolem státu umožnit všem svým občanům jít volit a nediskriminovat ty, kteří zrovna nejsou doma. „Stát by jim měl vyjít vstříc a umožnit jim korespondenční volbu. Nevidím problém ani v té tajnosti,“ míní.

V budoucnu Němcová vidí i cestu elektronické volby jako jednu z alternativ ulehčení hlasování. „Ta cesta tudy vede, byla jsem v Estonsku a tato země s tím žádný problém nemá. Teď ale budu ráda, když překonáme alespoň překážku té korespondenční volby, alespoň něco, co by se mohlo podařit ke zlepšení přístupu k volbám,“ uvedla senátorka Němcová, že elektronickou možnost volby by nezavrhovala, ale nyní není síla ji prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle už je vážná diagnóza, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 19.01.2024 14:45:40
Proč ještě není v blázinci a místo toho je v Senátu ?

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…