Miroslava Němcová je zděšena. Nezávislost ČT byla ohrožena! ODS by vyhovovali jiní kandidáti, padlo

27.05.2020 19:24

Zákonodárci dnes do Rady ČT schválili ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Xavera Veselého. Místopředsedkyně volebního výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) k volbě poznamenala, že do Rady ČT mohli být zvoleni lepší kandidáti, než jsou tito tři. Sociálním demokratům vyčetla, že ve jménu nezávislosti ČT nezasáhli. Místopředseda ODS Martin Kupka obrátil pozornost k Hradu.

Miroslava Němcová je zděšena. Nezávislost ČT byla ohrožena! ODS by vyhovovali jiní kandidáti, padlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Miroslava Němcová (ODS), místopředsedkyně volebního výboru Poslanecké sněmovny, na tiskové konferenci konstatovala, že vstup Xavera Veselého, Hany Lipovské a Pavla Matochy do Rady ČT vnímá jako „vážné ohrožení  svobody, nezávislosti, objektivity a vyváženosti fungování veřejnoprávního média“.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Jako členka volebního výboru prý měla možnost na veřejných slyšeních zaregistrovat desítky proslovů kandidátů na posty v Radě ČT.

„Dělala jsem si takový svůj osobní žebříček a ptala jsem se těch uchazečů, jak vnímají ty úkoly, které Radě ČT ukládá zákon, tedy zejména sledovat objektivitu, vyváženost, svobodu informací. Podle jejich opovědí a podle toho, co jsem o kandidátech měla možnost načíst, jsem si sestavila svůj vlastní žebříček, probírali jsme to také na poslaneckém klubu ODS a dospěli jsme k tomu, že část kandidátů by bezpochyby vyhovovala lépe než ti, kteří byli dnes zvoleni,“ pravila bez obalu Němcová.

Poté prohlásila, že tyto kandidáty pravděpodobně zvolili poslanci komunistů, SPD Tomia Okamury a zákonodárci v barvách hnutí ANO. Sociálním demokratům vyčetla, že zůstali stát stranou a nepokusili se nezávislost veřejnoprávní televize bránit.

„Pro mě ta volba je i není zklamáním, protože jsem počítala s tím, že ta vládní mašinérie to prosadí. Ale teď řeknu bez sociálních demokratů, protože tato volba pravděpodobně v plné míře naplnila včerejší slova ministryně (financí za ANO) Aleny Schillerové, že na sockách jim nezáleží, ale že důležití jsou komunisté. Tak s komunisty a SPD prosadila tuto volbu a myslím i, že to těm stranám vyhovuje. Sociální demokraté zůstali stranou, ale teď říkají ‚v tajné volbě za to nemůžeme‘, ale to znamená pouze jednu jedinou věc. Nebyla to priorita sociálních demokratů, nedali si ji do koaličního vyjednávání, nevzali si nezávislost veřejnoprávních médií jako něco, co je pro ně důležité. Proto to hodili tzv. přes palubu,“ udeřila Němcová na sociální demokraty.

„Z tohoto pohledu se mé obavy naplňují. Tato druhá část volby jen potvrzuje ten upevňující se blok, kde jsou důležití komunisté a v pozadí je SPD. Ale hlavní roli hrají poslanci ANO,“ zlobila se Němcová dál.

Místopředseda ODS Martin Kupka dal své kolegyni za pravdu, ale jedním dechem dodal, že ODS bude jako opoziční strana sledovat, co se děje v ČT a bude usilovat o to, aby měla možnost dál kvalitně pracovat.

„Budeme ostražitě sledovat, jak se bude odvíjet rozhodování Rady ČT. Do jaké míry se prostě stane převodovou pákou vůle současné hlasovací většiny v Poslanecké sněmovně, ale zjevně také Hradu,“ upozornil Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…