Miroslava Němcová nad hrobem Horákové: Přesvědčený demokrat musí být antikomunista

28.06.2020 12:54

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) pronesla projev u symbolického hrobu dr. Milady Horákové a všech dalších obětí a odpůrců totalitních režimů na Vyšehradě při vzpomínce na 70. výročí její popravy. „Přesvědčený demokrat musí být antikomunista,“ řekla mimo jiné Němcová ve svém vystoupení, jehož obsah zveřejnil server Forum24.cz.

Miroslava Němcová nad hrobem Horákové: Přesvědčený demokrat musí být antikomunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

„V posledních dnech jsem zaznamenala divnou a pro mne nepochopitelnou debatu, která reaguje na velkoplošné plakáty připomínající 70. výročí popravy Milady Horákové. Ty plakáty jsou umístěny na řadě veřejných i soukromých budov v Praze i mimo ni. Je na nich fotografie Milady Horákové z procesu a dvě slova: ‚Zavražděna komunisty‘,“ pravila Němcová, podle níž se nad tímto nejstručnějším popisem holé pravdy vede absurdní debata.

Na otázku – „co tím autoři zamýšlejí“ – si odpověděla: „Jejich úmyslem je říci holou, ryzí pravdu, která nemůže být zpochybněna či relativizována. Prostě pravda,“ sdělila během pietní akce.

Vyjádřila se i ke spekulacím, zda nešlo o zastřený útok na dnešní komunisty, či zda není Milada Horáková zneužita v tomto aktuálním projevu antikomunismu: „Postavit se minulým i dnešním komunistům je jednoznačně projevem antikomunismu, jak by ne? Je to stejný postoj, jaký vůči nim měla Milada Horáková. Nemůže být tedy řeč o zneužití, řeč je o přesvědčení. A přesvědčený demokrat musí být antikomunista,“ řekla, s tím, že jinak to nedává smysl.

„Milada Horáková byla ryzí, přesvědčenou demokratkou. To vadilo nacistům, proto ji věznili, to vadilo komunistům, proto ji zavraždili. Oba totalitní režimy spatřovaly ve svobodném, nezávislém a demokraticky smýšlejícím člověku svého nejnebezpečnějšího nepřítele,“ shrnula Němcová.

„U symbolického hrobu doktorky Horákové se mi to říká opravdu těžce. Musím totiž konstatovat, že jsou to opět komunisté, kteří se poprvé od revoluce 1989  ujímají vlády,“ shrnula Němcová svůj pohled na dnešek, své trvání na prosté pravdě a celoživotní postoj – odpor ke komunismu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…