Místo mimořádných valorizací příspěvek, plánuje Jurečka. Pavel varoval před žitím na dluh

17.04.2023 16:18 | Ze sítí

Důchody se budou podle návrhu změn, které dnes představil novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, valorizovat jen k začátku roku. Mimořádné valorizace má nahradit dočasný příspěvek k důchodu. Jurečka dnes na tiskové konferenci potvrdil i zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Prezident Petr Pavel k věci sdělil, že není možné dlouhodobě žít na dluh.

Místo mimořádných valorizací příspěvek, plánuje Jurečka. Pavel varoval před žitím na dluh
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Do předčasného důchodu budou moct lidé tři, nikoli pět let před řádným termínem. Penze se jim bude víc krátit. Po připomínkovém řízení a jednání v koalici plánuje vicepremiér návrh doplnit i o povinnost čtyřiceti let zapojení žadatele o předčasnou penzi do systému pojištění. O prosazení změn ve Sněmovně jedná Jurečka s opozicí, její souhlas nemá.

„Pokud zaznívají stanoviska o obstrukcích, reaguji na to s určitou mírou zklamání v tom smyslu, že každá seriózní a odpovědná opozice, která bere svou politiku poctivě, by měla hledat řešení,“ konstatoval. Dodal, že se opozičních poslanců ptal, jak by situaci komplexně řešili, ale odpověď nedostal.

Letošní valorizaci, která bude v červnu, nový princip nezmění. Nový výpočet by měl začít platit po projednání normy v Parlamentu a podpisu prezidenta až od účinnosti zákona, po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Kroky podle Jurečky vyžaduje dlouhodobost a udržitelnost důchodového systému. Kdyby měl fungovat v současné podobě, mohl by důchodový deficit za několik desetiletí činit přes pět procent hrubého domácího produktu, což představuje 300 miliard ročně, uvedl. Změny v celém důchodovém systému představí vláda v květnu.

Současné i budoucí důchody budou podle Jurečkova návrhu řádně valorizovány vždy k 1. lednu, plně o inflaci a třetinu růstu reálných mezd, i v příštích letech tak porostou, uvedl Jurečka. Mimořádná valorizace má být připočtena k současnému důchodu, takzvaný dočasný příspěvek bude rozdělen na dvě oblasti – první část bude tvořena fixní částkou, pro všechny stejnou, druhá polovina má být odvislá od procentní výměry. Příspěvek se nebude započítávat trvale k důchodu, ten bude následně valorizován řádně s 1. lednem. Dočasný příspěvek budou důchodci v roce s vyšší inflací pobírat automaticky s penzí v druhé polovině daného roku. Důvodem změny je snaha o zamezení rozevírání nůžek mezi nižšími a vyššími penzemi, jak se stalo v letech 2022 a 2023, popsal Jurečka.

Ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva Tomáš Machanec na tiskové konferenci připomněl loňský téměř desetiprocentní propad reálných mezd a to, že letos pravděpodobně také mírně propadnou. „Růst reálných mezd se ve valorizacích zhruba tři, čtyři roky nebude promítat, než se odmaže loňský propad,“ uvedl. V nejbližší době tedy úprava parametru z poloviny na třetinu nebude mít vliv na úspory. „Je to ale velmi důležité z pohledu dlouhodobé udržitelnosti, přínos bude až 0,3 procenta HDP ročně, v dnešních relacích přibližně 20 miliard korun,“ řekl.

Předčasné důchody by podle Jurečky měli využívat především lidé, kteří pracovali v oborech s vyšší mírou zátěže. Podmínky pro ně vláda ještě zpřesní, uvedl.

S tím, že je potřeba změnit systém valorizací důchodců, souhlasí  i prezident Petr Pavel. Podle jeho slov na pondělní tiskové konferenci řekl, že není možné žít dlouhodobě na dluh. 

„Můžeme si dovolit utratit jenom to, co si vyděláme, a není možné žít dlouhodobě na dluh. To, že jsme tak v poslední době žili, je špatně a je potřeba ten stav napravit. I když to bolí lidem to takhle říct, tak je to fér,“ prohlásil prezident Pavel, že by nebylo dobré dojít do stavu, kdy se nám začne hroutit systém veřejných financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

koalice je banda lhářů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 17.04.2023 17:49:22
prý důchody se budou valorizovat podle zákona a co udělali nyní, vymysleli jak důchodce okrást, absolutně nevolitelní hňupi, kterým se nedá věřit ani pozdravení...

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…