Místo silné ODS zajatec „polomrtvých“ parťáků TOP 09 a lidovců? Holcova temná vize

16.07.2022 8:44

Politický komentátor Petr Holec se zaměřil na budoucnost nejsilnější vládní strany, ODS. Boj s inflací, chudobou a drahotou podle něj rozhodne o jejím osudu – buď se osamostatní, nebo zůstane stranou v zajetí trpaslíků. Záležet bude hlavně na tom, jak nakonec dokáže vedle „Ukrajiny“ řešit krize doma, píše Holec v komentáři pro deník Mladá fronta Dnes.

Místo silné ODS zajatec „polomrtvých“ parťáků TOP 09 a lidovců? Holcova temná vize
Foto: Repro XTV
Popisek: Petr Holec

Socioekonomické důsledky války na Ukrajině se rapidně valí na Čechy. Podle Holce Fialova vláda zvládá krizové situace v Česku očividně hůř než rychlou pomoc Ukrajincům. Premiér nedávno řekl, že právě jeho vláda na rozdíl od těch ostatních prý ví, jak zatočit s inflací. „Pokud to nemyslel směrem nahoru, tak pořád čekáme na jeho slibovaný recept,“ dodává komentátor, že Česko nyní trápí 17% inflace, jedna z nejvyšších v EU.

Přesto kroky české vlády jsou podle Holce vlastně nic ve srovnání s tím, co pro své občany dělají ostatní země EU včetně našich sousedů. „Ve stejný den, kdy Sněmovnou prošlo ‚jurečkovné‘, schválilo například Rakousko pomoc lidem vůči inflaci v přepočtu za 150 miliard korun,“ zmiňuje.

ODS jako nejsilnější vládní strana s premiérem je tváří toho všeho. Její budoucnost proto záleží na tom, jak nakonec dokáže „Ukrajinu“ řešit doma. „V podstatě jde o to, jestli ODS zůstane menší stranou s poloviční silou ANO, která musí do voleb v nechtěné koalici s ‚trpaslíky‘, nebo se znovu stane samostatnou stranou, jež se programově nemusí nechat kompromitovat koaličními parťáky,“ dodává Holec.

„Plán ODS s trojkoalicí je samozřejmě jasný. Použijeme SPOLU jako výtah k moci a poté sami posílíme na úkor koaličních parťáků, až je nebudeme potřebovat. Jenže poslední čísla z průzkumů tenhle plán moc nepotvrzují: zároveň s ODS v posledních dvou měsících spadla i koalice SPOLU. A pokud by ODS skutečně zůstala pod 20 procenty, zůstane nejspíš i zajatcem SPOLU a lidovců s TOP 09, dvou politicky ‚polomrtvých‘ parťáků,“ hodnotí Holec a podotýká, že k tomu všemu ODS trápí i personální prázdno.

„Někteří ve straně upřímně doufali, že loňské volby budou průšvih, který smete nejen Fialu a začne novou éru strany. Místo něj ODS jménem SPOLU ‚utrpěla volební vítězství‘ a ve straně se proto nic nezměnilo. Fiala má talent, jak volební ‚nevítězství‘ interpretovat jako velké vítězství. Jestli ve vládě z ODS znovu neudělá silnou samostatnou stranu, bude to jasná prohra,“ uzavírá Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…