Mladá idealistka radí ČSSD a o Dienstbierovi říká...

29.11.2016 21:58

Jak by se měla vyvíjet a co potřebuje Česká strana sociálně demokratická, svěřila v rozhovoru pro DeníkReferendum členka spolku Idealisté.cz Michaela Hadravová. Ta byla o víkendu zvolena do jeho vedení jako místopředsedkyně. Spolek se hlásí k ČSSD a demokratické levici.

Mladá idealistka radí ČSSD a o Dienstbierovi říká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Hadravová v rozhovoru klade důraz především na to, že ČSSD potřebuje progresivní sociálnědemokratická témata. Zároveň také věří, že idealistický proud ve straně posílí. Ona sama by se ve spolku chtěla především zaměřit na podporu lidí, kteří do něj nově přicházejí, aby se mohli věnovat tomu, co je baví, rozvíjet se a třeba tak i najít směr, kterým se chtějí dále vydat. 

Idealisté se podle jejích slov snaží každý rok zaměřit na jedno téma, kterému se pak po celý rok věnují. „Měli jsme vzdělávání, letos práci a na příští rok jsme zvolili urbanismus a životní prostředí. Již v tomto roce jsme začali několika akcemi, ať už k tématu sociálního bydlení či třeba k tomu, jak by mělo vypadat ideální město, kde se žije dobře všem,“ řekla s tím, že právo na dostupné bydlení považuje za naprosto klíčové. „Práce pro nás přesto zůstává nejdůležitějším tématem,“ dodala. Spolek podle ní i baví spolupracovat s odbory. 

  • Původní text ZDE


Kromě Prahy se Idealisté rozšířili i do Brna a na Moravě určitě ještě nekončí. „Zájem o členství je poměrně velký, a aby se nám dařilo skutečně budovat komunitu lidí, nemůžeme fungovat jen v Praze. Nové členy podle mne přitahuje právě to, že se mohou setkávat a mluvit s dalšími lidmi, kteří jsou podobně hodnotově ukotveni, o tom, co je zajímá. Snažíme se dělat ta setkávání trochu jinak, abychom nesklouzli k těžkopádným schůzím, kde většinou mluví jen pár lidí,“ řekla.

Na sjezdu podle jejích slov zazněly i rady pro ČSSD. „Z mého pohledu to jsou především dvě věci. Jednak práce se členskou základnou, aby měla skutečně pocit, že je součástí strany, například prostřednictvím posílení vnitrostranického vzdělávání a vnitřní diskuse o různých tématech. Zaznělo, že stranický život dříve znamenal především komunitní život – strana měla různé další spolky, kde se lidé mohli potkávat. Bylo řečeno už mnohokrát, že Lidový dům by klidně mohl být místem pro neformální setkávání, kde by se konaly přednášky, promítání a další společenské události a kam by přicházeli noví členové a členky,“ sdělila s tím, že další věcí je pak jasné vymezení témat, kterým se strana věnuje. 

Nyní podle ní bude klíčové, jakou strategii si strana zvolí. „Důležité je, aby se profilovala na sociálnědemokratických, progresivních tématech a hledala vlastní voliče, kteří jsou téměř ve všech vrstvách společnosti. Pokud by se rozhodla cílit na voliče, kteří sympatizují s ‚nahnědlými‘ tendencemi, uzavíráním české společnosti a zdůrazňováním národa jako nejdůležitější hodnoty, nebude to znamenat nic dobrého,“ myslí si.

Místopředsedkyně spolku se také vyjádřila k odvolání ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, který je podporovatelem Idealistů. Hadravová se domnívá, že tím, že byl ministr odvolán, Idealisté posílí. „Mluvila jsem s mnoha lidmi, které odvolání Jiřího Dienstbiera naštvalo, protože mají pocit, že je jeden z mála, který skutečně hájí hodnoty svobody, solidarity a spravedlnosti. Pro spoustu lidí představuje odvážného a čestného člověka, který si stojí za svým a neustupuje. Mám pocit, že tito lidé naopak ještě o to více budou usilovat o to, aby se z politiky hodnoty nevytrácely,“ sdělila.

Jaký je skutečný vnitřní stav sociální demokracie, se podle ní nejspíš ukáže už v březnu na sjezdu a především to pak vyjádří voliči ve volbách na podzim 2017. „Na Ideosjezdu zaznělo, že se nesmíme bát konfliktu v politice, protože mnohdy je to právě rozpor, který dokáže přinést změny, jež jsou potřeba. I za cenu toho, že vás někdo tzv. nebude mít rád, nebo dokonce že padne vláda, aby konkrétní téma získalo potřebnou pozornost. K tomu je ale potřeba hodně odvahy, silné hodnotové ukotvení a také idealismus. Pokud se ke skutečnému programovému konfliktu Bohuslav Sobotka odhodlá, pak může být tím, kdo radikální sociální politiku bude představovat. Ale v tom případě je už načase přicházet každý týden s novým tématem, které bude v médiích rezonovat,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …