Mládek z ČSSD: To je radost, jednat s lidovci

21.11.2013 9:15

Na dvou úrovních včera jednali sociální demokraté s lidovci. Ve sněmovně expertní týmy obou stran dohadovaly daňovou progresi a registrační pokladny, v Lidovém domě pak šéfové stran Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek ladili další postup koaličních vyjednávání. Informují o tom Lidové noviny.

Mládek z ČSSD: To je radost, jednat s lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

“Po jednání s ANO je radost jednat s lidovci. Sice s nimi nemusíme v lecčem souhlasit, ale je vidět, že mají promyšlený a konzistentní program. U ANO mám pocit, že je to směs nekonzistentních nápadů,” cituje list stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka.

Lidovci podle listu prosazují vícepásmové zdanění fyzických osob, a to 12, 20 a 28 procenty hrubé mzdy. Lidovci by také rádi zvýšili daňovou slevu na děti nebo zohlednili počet potomků v průběžném důchodovém pilíři. Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky by tyto novinky mohly stát až dvacet milliard korun. Hnutí ANO ale daňové změny pro příští dva roky odmítá.

Bělobrádek chtěl získat od Sobotky ujištění, že se stane místopředsedou sněmovny. Podle deníku tento slib ale nedostal. Podle šéfa ČSSD by sociální demokraté a ANO měli dohodnout následující rozdělení - jedna z těchto stran by měla mít post předsedy sněmovny a jeden post místopředsedy, druhá pak dva místopředsednické posty.

Šéf ČSSD Sobotka v listu také uvedl, že pokud tento týden na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem od něj získá pověření k jednání o sestavení vlády, posílí to jeho mandát při jednání s KDU-ČSL a s ANO. Vládu chce Sobotka sestavit do konce tohoto roku. Zároveň potvrdil, že si nechá dohodnutou koalici schválit ve vnitrostranickém referendu. Připustil, že se může stát, že vláda už bude jmenována a přitom vnitrostranické referendum ji v lednu neschválí.

Sobotka bude dnes jednat se zástupci církví. Bude se s nimi mimo jiné snažit dohodnout snížení vyplácených náhrad za nevydaný majetek a vyjmutí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

16:24 Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

Ve Velké Británii proběhly ve čtvrtek komunální volby. Voleno bylo přes 2500 místních zastupitelů a …