Mládež vede Finsko. Šestnáctiletá dívka na den zastoupila premiérku a rozjela to ve velkém

09.10.2020 9:35

34letá finská premiérka Sanna Marinová propůjčila svůj úřad na jeden den 16leté Aavě Murtové. Ta je bojovnicí proti internetovému násilí a on-line genderovým stereotypům. Píše o tom server Seznam Zprávy.

Mládež vede Finsko. Šestnáctiletá dívka na den zastoupila premiérku a rozjela to ve velkém
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Šéfka vlády Marinová Murtové propůjčila svůj úřad v rámci kampaně u příležitosti blížícího se nedělního Dne dívek OSN. Jak píše server Seznam Zprávy, mladá aktivistka svůj den u moci pochopitelně nevyužila k novým vládním nařízením nebo čemukoliv podobnému. Svůj mandát ale přesto nenechala bez akce.

Využila toho, že se o ní bude psát a rozhodla se zdůraznit boj za práva dívek v on-line prostoru. Postěžovala si mimo jiné i na to, že nikde na světě zatím nebylo dosaženo genderové rovnosti. Dívkám z celého světa podle Murtové hrozí děsivé množství různých nebezpečí z různých směrů. Poukázala mimo jiné i na technologické stereotypy.

„Když dívka řekne, že hraje videohry, často je pro ostatní divná. Když na druhé straně chlapec řekne, že ho videohry nezajímají, je také divný,“ zmínila Murtová, že například u chlapců se zkrátka předpokládá, že se o technologie zajímají více než dívky. 

"My dívky jsme víc než jen oběti, reprezentujeme enormní potenciál. S naší pomocí může být vyřešeno mnoho problémů. Dosažení rovnosti poslouží nám všem," míní Murtová.

Brněnský právník Tomáš Tyl se nad oslavným článkem na webu Seznam Zprávy neudržel a vzpomněl si na podobnou akci z historie jeho města: „My jsme měli v roce 1949 akci Mládež vede Brno. Bylo to tak blbý, že komunisti tvůrce tohohle nesmyslu Ottu Šlinga radši za tři roky popravili. Ale ten článek si přečtete, ať víte, kam kráčí Evropa.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…