Mladí muslimové jsou křehcí, citliví a opuštění. Musíme jim pomáhat, burcuje Luděk Sekyra, podnikatel blízký lidovcům a Tomáši Halíkovi

23.04.2017 13:50

Podnikatel Luděk Sekyra vystoupil v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz, kde promluvil o tom, co je třeba dělat proti radikalizaci muslimů. Sám prý vydává na projekty deradikalizace muslimů stovky tisíc euro. Největší pozornost bychom podle jeho názoru měli věnovat čtrnáctiletým až sedmnáctiletým muslimům, kteří jsou podle jeho názoru křehcí a snadno manipulovatelní.

Mladí muslimové jsou křehcí, citliví a opuštění. Musíme jim pomáhat, burcuje Luděk Sekyra, podnikatel blízký lidovcům a Tomáši Halíkovi
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

„Vztah k muslimům v předních světových metropolích je jednou z klíčových otázek,“ zahájil Sekyra. Pokud chceme žít v bezpečnější Evropě, musíme se zaměřit např. na čtrnáctileté až sedmnáctileté muslimy, na které cílí Islámský stát prostřednictvím videí na serveru YouTube.com. Naším cílem by proto mělo být vysvětlovat stejné skupině lidí, že Islámský stát je nebezpečný a slibuje lidem něco, co se v žádném případě nenaplní. Musíme se zkrátka snažit integrovat muslimy do naší společnosti. Sekyra ovšem uznává, že vzhledem k postupné radikalizaci islámu to není nijak snadné. „Mladí muslimové mají pocity opuštěnosti. Jsou křehcí a náchylní k radikalizaci a mohou podlehnout svodům,“ řekl.

„Pokud se bavíme o islámu, tak se bavíme o náboženství, které má asi 1,7 miliardy příznivců... V Evropě včetně Ruska žije asi 50 milionů muslimů, takže ten islám tady je,“ upozornil Sekyra s tím, že se s ním musíme naučit žít a stejně tak se muslimové musejí naučit žít s námi. To si ovšem vyžaduje, aby tato víra prošla reformací, jakou má za sebou i křesťanství. Tomu to ovšem trvalo poměrně dlouho a neobešlo se to bez krveprolití v podobě Třicetileté války mezi lety 1618 až 1648.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Islám vychází z doslovné interpretace textů, což znamená, že pokud Korán říká, že někdo je nepřítel, tak ta doslovná interpretace říká, že bych se ho měl zbavit. Na druhé straně křesťanství vychází z alegorie a chápe teze textu v duchovní rovině,“ připomíná Sekyra. O něm se spekuluje jako o vlivném sponzorovi KDU- ČSL a sám přiznává svou spolupráci s teologem Tomášem Halíkem. Spolu například odhalovali Lavičku Václava Havla v Oxfordu.

Uznává, že mnozí muslimové necítí loajalitu ke státu, ve kterém žijí, nýbrž k náboženské komunitě a právě v těchto komunitách je třeba diskutovat o nutné reformě islámu. Stejně tak je podle Sekyry třeba vést tuto debatu na egyptské univerzitě Al-Ashar a dalších centrech muslimské vzdělanosti, což bude běh na velmi dlouhou trať. V této souvislosti zdůraznil, že je to problém, v němž by se měli angažovat i Česká republika a čeští občané.

„Založil jsem společně s Tomášem Halíkem Centrum  pro politickou filozofii, etiku a náboženství, které působí při Karlově univerzitě. Zveme řadu osobností ze světa z oblasti politické a morální filozofie, takže tuto aktivitu rozvíjím i na domácí půdě,“ prozradil Sekyra. Na deradikalizaci muslimů vydává podle vlastních slov stovky tisíc euro.  

„Tento problém zneužívají různí populisté, kteří si na odporu proti migraci budují svou politickou identitu. To jsme viděli u maďarského premiéra Viktora Orbána a jiných. Ta vstřícnost na jedné straně k migrantům vyvolává ten populismus,“ zaznělo také z úst developera Sekyry. „Demokracie je zpravidla složitá a populistická hesla jsou jednoduchá... Ta jednoduchá hesla, že se muslimů zbavíme, že zavřeme hranice, ta samozřejmě nefungují,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…