Mladý a starý komunista si povídali o svobodě a Babišovi. Takto to dopadlo

07.02.2014 9:48

Předlistopadový komentátor Rudého práva Jaroslav Kojzar položil Michalu Kostkovi (KSČM) několik otázek týkajících se svobody internetu a nezávislosti médií, kterými se zabýval Výkonný výbor ÚV KSČM na svém zasedání. Odpovědi mladého komunisty ze Zlínského kraje má k dispozici i server ParlamentníListy.cz. Řeč byla i o šéfu hnutí ANO Andreji Babišovi, který v poslední době média skupuje.

Mladý a starý komunista si povídali o svobodě a Babišovi. Takto to dopadlo
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Média a zejména internet dnes ovlivňují lidský život více než kdy dříve. Dnes asi všichni cítíme, že situace v současných médiích není zcela ideální. Zpravodajství v médiích má do objektivity velmi často daleko, v některých extrémních případech nelze dokonce ani rozeznat, zda jde o pořad zpravodajský či o pořad zaměřený na vaření. Stejné to bývá i na zpravodajských internetových serverech," shrnul Michal Kostka podnět, který rozpoutal diskusi na toto téma.

Všechny otázky a odpovědi najdete ZDE.

Podle Kojzara se šéf hnutí ANO Andrej Babiš snaží ovládnout média. Zeptal se proto mladého komunisty, jak se to projevuje a jaký to bude mít vliv. „Kumulace moci ekonomické, politické a mediální v rukách jednoho člověka, nikým nevoleného a sledujícího pouze své osobní zájmy, je dnes trendem poměrně častým, ale z hlediska obyčejného člověka nijak žádoucím," upozorňuje Kostka a připomíná příklad bývalého italského premiéra Silvio Berlusconiho.

Média dokáží s lidmi manipulovat

Vliv na média se tito lidé snaží podle Kostky využívat k posílení ekonomické a politické moci, což prý dělají pomocí tendenčně zaměřeného zpravodajství a manipulování lidmi. „Babiš začal svým týdeníkem 5+2 dny, ve kterém původně prezentoval zejména nepolitické události z obcí, doplněné reklamou společností jeho Agrofertu, k čemuž postupně stále více přidával propagaci svého politického hnutí ANO. Poté přikoupil také velmi významné nakladatelství Mafra," shrnuje komunista.

Je prý třeba také zdůraznit, že jediným problémem není přímé a očividné spojení jednotlivých složek moci, ale také zákulisní a tajné. Osobně je Kostka přesvědčen, že nic takového jako nestranné médium neexistuje. „Ať už vlastník, šéfredaktor nebo ostatní redaktoři mají vždy své názory a vždy jsou jimi jejich články ovlivněny, a je ovlivněno i to, jaké články se vůbec do novin dostanou. Jsou tedy jen média, která svou názorovou zaměřenost netají, a média, která ji tají," tvrdí.

Ing. Michal Kostka

  • KSČM
  • Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • kontrolní výbor

V rozhovoru Kostka také vyjádřil stanovisko komunistické strany, která se domnívá, že přístup k internetu by měl mít každý. Jedním z navrhovaných materiálů je proto i povinnost každé samosprávné obce v ČR poskytovat bezplatné internetové připojení v nezbytné míře. „Protože je internet jedním z důležitých prostředků tohoto práva, KSČM podporuje přístup k internetu pro každého občana a odsuzuje snahy o blokování webových stránek mimo nejzávažnějších důvodů," doplnil Kostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…