Mlaskáme za prachy EU: Proplácení večeří mocným. A bude odhaleno víc

07.12.2021 13:28 | Ze sítí

Někteří z nejvyšších představitelů čelí podezření z korupce, upozorňuje na to poslanec Evropského parlamentu za SPD Ivan David s odkazem na informace z francouzského deníku Libération. Ten se tentokrát zaměřil na konflikty zájmů v souvislosti s podvody v hospodaření a setkávání s lobbisty u rakouského eurokomisaře pro rozpočet Johanese Hahna (ÖVP). V kuloárech Evropského parlamentu prý koluje informace, že jde o „mediální přípravu“ k sesazení současné Evropské komise.

Mlaskáme za prachy EU: Proplácení večeří mocným. A bude odhaleno víc
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlo Evropské komise

„I eurokomisař pro rozpočet Johanes Hahn podle deníku Libération ‚žral a mlaskal‘ více, než dovolují rozpočtová pravidla EU,“ komentuje europoslanec úvodem zjištění francouzského deníku Libération, který zveřejňuje sérii článků o nehospodárnostech a podezření z korupce nejvyšších představitelů EU. V posledním díle se věnuje právě Johannesu Hahnovi (ÖVP).

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

Komisař Hahn, který má na ostatní kolegy v exekutivě EU dohlížet, aby při utrácení peněz, které jim svěřily členské státy, dodržovali pravidla stanovená v nařízení 2018/1046, kterým se stanoví finanční pravidla pro souhrnný rozpočet unie, je prý sám nehorázně porušuje. „Podle Libérationu si z rozpočtu EU nechává proplácet i opulentní soukromé večeře s manželkou,“ podotýká Ivan David.

Rozpočtový komisař navíc takto vesele utrácí v době, kdy EU seškrtala o 10 % dotace zemědělcům. Náklady na administrativu jsou naopak nejrychleji rostoucí kapitolou rozpočtu EU a dnes tvoří 10 % všech výdajů unie, pokračuje europoslanec.

„Luxusní ‚žranice‘ zřejmě patří k oblíbeným zábavám unijních špiček,“ naráží dále David na fakt, že Libération zveřejnil také dokumenty o třech společných večeřích rozpočtového komisaře s rakouskou auditorkou Účetního dvora Helgou Bergerovou. „První z problémů, na nějž upozorňují autoři reportáže o veselém životě nejvyšších bruselských představitelů, je fakt, že účet za večeři, které se účastnila i Hahnova manželka a manžel auditorky soudního dvora, byl pokladnou EU proplacen hned dvakrát.

Stejný účet za čtyři večeře a nápoje si nechala z rozpočtu Evropské komise proplatit správce unijní pokladny Hahn i auditorka Bergerová, která má v Účetním dvoře dohlížet na legálnost a hospodárnost utrácení financí z rozpočtu EU,“ přibližuje s tím, že evropský účetní dvůr je unijní obdoba našeho Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Libération již minulý týden zveřejnil jeden díl seriálu o tom, jak z rozpočtu EU „odkláněl“ německý prezident nejvyšší kontrolní instituce EU Klaus-Heiner LEHNE (CDU) a dnes už bývalý belgický auditor Karel Pinxten, který byl zbaven funkce poté, kdy byl Evropským soudním dvorem odsouzen za defraudaci více než půl milionu eur z rozpočtu EU, zmiňuje Ivan David, že jde téměř o běžnou praxi.

Podle Libérationu jsou však večeře komisaře pro rozpočet a auditorky Účetního dvora vysloveně protizákonné. „Posláním účetního dvora je kontrolovat hospodaření Evropské komise. Podle Bruselské Smlouvy o změně určitých finančních předpisů, kterou byl Evropský účetní dvůr zřízen, má jít o nezávislou kontrolní instituci.

Soukromé ‚žranice‘ jedné z jejích kontrolorek zrovna s komisařem pro rozpočet, jehož počínání má kontrolovat, je v podstatě střetem zájmů. Podle Libérationu něco takového výslovně zakazuje Etický kodex pro představitele EU, který zástupcům Komise a Účetního dvora nařizuje, aby spolu vzájemně jednali výhradně na úřední úrovni a v rámci svých úřadů,“ vysvětluje europoslanec náplň jednotlivých institucí.

S Etickým kodexem je podle Libérationu komisař Hahn celkově dost „na štíru“: „Porušit jej měl podle záznamů francouzského deníku i luxusními výlety na lovy, které platili různí lobbisté. Francouzský deník doložil i řadu případů lukulských hostin, na nichž se Hahn nechal od lobbistů nákladně nakrmit a napojit.

Jde jak o lovecké výlety – např. s belgickou organizací vlastníků půdy, tak hostinu, na niž jej pozval bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel (ÖVP), který dnes zastupuje rakouské zemědělce, i tu eurokomisař jaksi ‚zapomněl‘ uvést do přehledu darů.

Tato jednání, která v odpovědi pro rakouský deník Kurier označil za ‚pracovní‘ v rámci svého portfolia komisaře, však neuvedl ani v Rejstříku transparentnosti, kam mají komisaři povinnost oznamovat schůzky se zástupci organizací, které prosazují zájmy svých členů na úrovni EU,“ dodává Ivan David.

V pátek večer se podle europoslance dokonce komisař Hahn v hlavním zpravodajském pořadu Zeit im Bild rakouské televize ORF v podstatě vysmíval redaktorce, která se jej ptala na pravdivost informací zveřejněných francouzským deníkem. „Jsem komisař EU. Z titulu své funkce jsem nezávislý a nemusím se ze svého jednání nikomu zodpovídat,“ řekl Hahn v přímém přenosu rakouské televize.

V tomto ohledu má podle Davida však pravdu pouze částečně. „Komise se ze své činnosti sice nezodpovídá členským státům. Evropský parlament má však pravomoc na její činnost dohlížet. Podle Smlouvy o EU a o fungování EU může plénum europarlamentu Komisi dokonce i odvolat. Zatím k tomu došlo pouze jednou v roce 1999.

Komisi vedené lucemburským předsedou Jacquesem Santerem byla europarlamentem vyslovena nedůvěra po sérii skandálů s rozkrádáním peněz z rozpočtu tehdejších Evropských společenství – což byl předchůdce dnešní EU. Sérii článků o rozkrádačkách evropských peněz tehdy sepsal reportér Jean Quatremer, který je nikoli shodou náhod autorem i nynější série reportáží,“ podotýká k tomu český europoslanec.

V kuloárech Evropského parlamentu podle Davida koluje informace, že jde o „mediální přípravu“ k sesazení současné Evropské komise. „O odvolání Komise vedené německou předsedkyní Ursulou von der Leyenovou (CDU) prý usiluje francouzský prezident Emmanuel Macron, který považuje Zelený úděl prosazovaný Komisí za překážku svého znovuzvolení.“

Ekologickou daňovou reformu, v rámci níž měly být zdraženy pohonné hmoty, elektřina, plyn a vytápění protlačil francouzským parlamentem Macron ihned po svém prvním zvolení prezidentem. „V současnosti je značná část původní Macronovy ekologické daňové reformy součástí klimatického balíčku Fit for 55 (FF 55), který komise předložila s cílem drastického snížení emisí oxidu uhličitého v EU,“ připomíná David, že balíček bude projednáván ve výborech a plénu EP právě v době volební kampaně před francouzskými prezidentskými volbami.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…