Mně nevadíte, smál se modrý Sobotka na Moravce. Zeman kázal o jabloních

07.01.2013 22:30

V Brně se uskutečnila druhá debata prezidentských kandidátů. Taťána Fischerová, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman se v prostředí Masarykovy univerzity střetli nad otázkami ústavního práva, ekonomiky i zahraniční politiky. Moderátor Václav Moravec je po zkušenosti z minulé debaty s gustem trápil kvízovými otázkami. Mimoto upoutala však i tradiční obrazná přirovnání Miloše Zemana.

Mně nevadíte, smál se modrý Sobotka na Moravce. Zeman kázal o jabloních
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: V divadle Rock opera Praha se předtáčel duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana

Prvním tématem byl výběr ústavních soudců. Začala Taťána Fischerová, která uvedla, že „rozhodování musí začít od důvěryhodné osoby“. Takových osobností zná prý dost. Miloš Zeman k tomu uvedl: „Nejsem odborník, a proto bych se poradil s odborníky. Například s předsedou Rychetským, kterého znám jako skvělého místopředsedu mé vlády“. Jako kritéria pro ústavního soudce uvedl publikační činnost, pedagogická činnost a zkušenost.

Přemysl Sobotka uvedl: „Mělo by to být o poradě s právní obcí. Při schvalování to nedělali oba prezidenti moc dobře, protože v Senátu nelobovali.“

Po minulé debatě, kdy se mu podařilo všechny prezidentské kandidáty potrápit zkoušením z dat, se moderátor Václav Moravec opět pustil do testování znalostí. Ptal se kandidátů mimo jiné na to, kolikrát může ústavní soudce opakovat svůj mandát. Fischerová a Zeman hádali, že dvakrát. Sobotka tvrdil, že libovolně, a měl pravdu. Pak zkoušel kandidáty z podmínek výkonu této funkce a opět si vedl nejlépe Sobotka. Moravec následně zavtipkoval, že jako jediný aktivní zákonodárce je Sobotka ve výhodě.  

Fiskální politika vlády

Jeden z dotazů z publika směřoval na současnou přísnou fiskální politiku vlády a její alternativu v podobě prorůstových opatření. Tento dotaz přiměl Miloše Zemana k metafoře z oblasti sadaření. „Chcete-li vytvářet pracovní příležitosti, musíte investovat. Všichni toužíme jíst co nejvíce jablek. Ale abychom je mohli pěstovat, tak musíme sázet jabloně a opracovávat sad. Jinak ta jablka budeme muset dovážet a platit za ně,“ uvedl.

Jeho jablečnou metaforu však utnula Táňa Fischerová slovy, že „dnes bohužel už o české jablko nezavadíme.“

Podpořit technické obory

Další dotaz směřoval na politiku vysokých škol. Podle Přemysla Sobotky je třeba utlumit ty, kteří pouze čerpají, a podpořit ty, kteří také něco vytvářejí. Proto by měly být více podpořeny technické obory proti těm oborům, které Sobotka označil jako „humanitární“. Moderátor Václav Moravec jej vzápětí opravil, že měl nejspíš na mysli obory „humanitní“, načež se omluvil, že prý chápe, že kandidátům takové puntičkářství vadí.

„Mně nevadíte, pane Moravče,“ ujistil s úsměvem Sobotka. Moderátor poznamenal, že ví, že některým vadí.

Fischerová by naopak technickým oborům přidala humanitní vzdělání. „My potřebujeme všeobecně vzdělané osobnosti s rozhledem,“ vyjevila svou vizi. Nyní se podle ní totiž stáváme společností montoven.

Kníže připravil školení

Dalším tématem prezidentské debaty byla zahraniční politika. Tu uvedl Miloš Zeman lamentací nad současnou úrovní ekonomické diplomacie. „Když jsem v nějaké debatě vytýkal ministru zahraničí Schwarzenbergovi, že se ruší obchodní oddělení našich ambasád, tak mi řekl, že místo toho naši velvyslanci dostávají jakési několikatýdenní ekonomické školení,“ popsal svou zkušenost.

Od ostatních dvou kandidátů se v této otázce výrazně odlišovala Táňa Fischerová, které i Miloš Zeman připomněl dřívější výrok, že by do prezidentského letadla nikdy nevzala žádného podnikatele. „To propletení ekonomiky s politikou ve světě je velmi nešťastné. Ideální je, když si ekonomové a obchodníci budou své obchody domlouvat sami,“ doplnila k tomu nyní Táňa Fischerová.

Asie - pole neorané?

Sobotka se Zemanem se shodli v názoru, že v zahraničním obchodě bychom neměli zanedbávat dynamicky se rozvíjející oblasti Asie. „Je to pole neorané, které by bylo vhodné vytěžit maximálně. To je prostor, kde se můžeme uplatnit, a kde pořád funguje ta nostalgie na české pivo a Baťovy boty,“ uvedl Přemysl Sobotka.

Zeman souhlasil, ale uvedl, že současná evropská odbytiště bychom tímto neměli substituovat, ale doplňovat. Podle Zemana jsou však některé země, například i Čína, skutečně pole neorané a je tam prostor pro uplatnění.

Tohoto tématu využil Václav Moravec k další otázce svého kvízu. Tentokrát se kandidátů ptal, kolik má Česko ve světě velvyslanectví. Zeman odhadoval, že asi 90, Sobotka asi 100, Fischerová taktéž. Realita byla o něco nižší, přesně 85.

Asi kandiduje na premiéra

Poslední divácký tazatel od kandidátů chtěl, aby uvedli jednu věc, kterou by v prezidentském úřadě chtěli prosadit. Miloš Zeman uvedl prosazení zákona o prokázání příjmu majetku. „Ten jsem prosazoval už jako premiér, třikrát mi ho odmítli, a já ho budu prosazovat počtvrté, popáté i pošesté,“ slíbil Zeman. Na moderátorův dotaz, jak toho chce dosáhnout bez zákonodárné iniciativy, odpověděl, že by lobboval mezi poslanci a senátory. „A zákonodárnou iniciativu mají i krajská zastupitelstva,“ poznamenal s tajemným úsměvem.

Jeho plány překvapily Přemysla Sobotku, který poznamenal, že Zeman nejspíš kandiduje na premiéra, protože si vybral typicky premiérské téma. „Já bych se snažil bojovat s blbou náladou, která tady je, a tak trochu tu společnost spojovat,“ představil vlastní vizi.

Taťána Fischerová pak jako svůj hlavní cíl uvedla „Návrat mravnosti a slušnosti do společnosti“. A tém brněnská debata prezidentských kandidátů skončila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…