Mnistr školství bude v příštích letech chtít desítky miliard navíc. Na platy

22.03.2018 10:16

O přípravě návrhu rozpočtu ministerstva školství na příští roky bude dnes jednat školská tripartita. Zástupci kabinetu, odboráři a zaměstnavatelé budou diskutovat také o návrhu na posunutí reformy financování regionálního školství nebo o přípravě revize společného vzdělávání dětí v běžných školách. Vyplývá to z programu pracovního jednání školské tripartity, který má ČTK k dispozici.

Mnistr školství bude v příštích letech chtít desítky miliard navíc. Na platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři Alena Schillerová a Robert Plaga

Resort chce v dalších letech svůj rozpočet navýšit o desítky miliard korun. Jen na platy učitelů v regionálním školství by podle ministra v demisi Roberta Plagy (ANO) v příštím roce mělo jít deset až 12 miliard korun navíc. Cílem je, aby do roku 2021 vzrostly na 150 procent stávající úrovně, která loni činila v průměru 31 632 korun.

Představy ministra se v zásadě shodují s požadavky odborů. Jejich zástupci chtějí, aby se učitelské platy do roku 2020 zvedly na 130 procent průměrné mzdy, která byla loni 29 504 korun hrubého měsíčně. Současné platy pedagogů podle nich stále nemohou zaručit trvale kvalitní výuku a dobře připravené absolventy, po kterých volají zaměstnavatelé.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že k dosažení požadovaných platů bude muset rozpočet v příštích letech vzrůst o 26 miliard korun. Na platy nepedagogických pracovníků, například kuchařů či školníků včetně vedoucích pracovníků, by mělo jít dalších zhruba 2,9 miliardy korun navíc. Tři miliardy navíc by v příštích letech mělo dostat každoročně vysoké školství.

Na dalších 11,476 miliardy korun vyčíslilo ministerstvo změny v systému financování regionálního školství, jak je prosadila minulá vláda. Reforma by měla začít platit od příštího ledna, z důvodu nedostatku peněz ji ale ministerstvo nyní navrhlo odložit o rok. Pro kalendářní rok 2020 ministr již údajně předjednal požadovanou částku s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Školské odbory zřejmě s návrhem na odklad nebudou souhlasit.

Školská tripartita se sejde v 13:00 na ministerstvu školství. Její zástupci budou jednat také o připravované věcné a finanční revizi inkluze, která by letos měla stát asi pět miliard korun, nebo o nových unijních pravidlech ochrany soukromí (GDPR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…