Moc nechápal, co se to děje, ale dovedl to do konce. Expert v ČT vzpomínal na zemřelého George Bushe

05.12.2018 19:17

Moderátorka Zuzana Tvarůžková ve středečním Interview ČT24 zpovídala Kryštofa Kozáka z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zhodnotil život George Bushe staršího, 41. prezidenta USA, který změnil svět. Pomáhal bořit železnou oponu, vedl válku v Perském zálivu proti Saddámu Husajnovi, který napadl Kuvajt, a tak podobně.

Moc nechápal, co se to děje, ale dovedl  to do konce. Expert v ČT vzpomínal na zemřelého George Bushe
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Amerikanista Kozák připomněl, že George Bush starší a George Bush mladší se neshodli na tom, zda bude správné zahajovat války nového tisíciletí. George Bush mladší se do Iráku vrátil a Saddáma definitivně svrhl.

George Bush starší měl podle Kozáka určitou vizi světa, kde Spojené státy stojí na straně dobra a trvají na dodržování mezinárodního práva. Už od mládí ale ukazoval, že se nebál nasazovat vlastní život. „Tehdy bylo zvykem, že nejstarší synové významných rodin sloužili vlasti a nebáli se nasazovat svůj život,“ zdůraznil Kozák s tím, že za druhé světové války unikl Bush v bojích v Pacifiku jen o vlásek smrti.

Poté předvedl, že je úspěšným obchodníkem, a teprve když si na to vydělal, vyrazil do politiky. A ne vždy v ní vyhrával. Ale nevzdával se. „Jeho charakter a jeho politické vystupování mu v jeho politické kariéře pomáhaly. Zastával kontinuálně určité hodnoty, nebyl to typ toho dnešního politika, který na sebe poutá pozornost hysterickými výroky. Dokázal tvrdě pracovat. Konzistentně pracoval v té tradiční republikánské linii,“ popisoval Bushe staršího Kozák.

Když došlo na rok 1989, Kozák Bushe staršího ocenil, i když zdůraznil, že 41. prezident možná tak úplně nechápal, co se na konci 80. let děje ve střední a východní Evropě.

„Když se podíváme na dobové dokumenty, je zřejmé, že Bush starší moc nechápal, co se v té střední Evropě děje... Ale jeho přínos byl v tom standardním uměřeném kurzu. To, že se podařilo studenou válku uzavřít, uzavřít takto dramatickou kapitolu světových dějin bez krveprolití, je do jisté míry i jeho zásluha,“ poznamenal Kozák s tím, že tehdy byla na stole i možnost, že ve střední a východní Evropě dojde ke krveprolití. „Ta americká politika byla tehdy uměřená a prokázalo se, že tato uměřenost byla v této dramatické době správným kurzem,“ dodal amerikanista.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani první válka v Perském zálivu. Bush starší tehdy trval na tom, že je třeba ctít principy mezinárodního práva a vést válku na záchranu Kuvajtu s podporou mezinárodního společenství v zádech. Právě tady ležel základ pozdějšího sporu George Bushe staršího a mladšího. Otec vyčítal svému synovi, že jde do druhé války proti Iráku bez jasné podpory mezinárodního společenství.

Bush starší jako republikán měl ještě jednu výhodu. V jisté fázi své politické kariéry se musel vyrovnávat s demokraty v Senátu a zvláště s ohledem na dnešní vypjatou politickou situaci v USA je zajímavé, že republikán Bush dokázal s opozičními demokraty najít shodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…